ЦСКА съумя да победи шампиона Лудогорец в отложен мач от третия кръг в efbet Лига с 1:0 и заплете до краен предел битката за титлата през сезон 2021/2022. Големият герой за столичани бе капитанът Юрген Матей, който се разписа в 77-ата минута с глава и донесе трите точки за своя отбор. Домакините също така приключиха мача с човек по-малко, след като в 90-ата минута Карло Мухар бе изгонен с втори жълт картон заради грубо влизане в краката на Мануел Шоу. 

Иначе, в хода на мача "червените" бяха по-активният отбор и сякаш логично стигнаха до крайния успех, докато играта на Лудогорец не беше от нужното качество за разградчани, за да вземат те нещо от това отложеното дерби.

Победата е с цената на всичко към този момент за "червените", като те останаха на две точки зад Лудогорец. Разградчани ще зимуват на върха с 42 точки, докато ЦСКА е втори с 40 точки. По този начин оставащите мачове на двата отбора в нашия шампионат до края стават изключително важни, след като Лудогорец не успя да увеличи преднината си пред претендента за титлата на България.


Отзивите след дербито:

Стойчо Младенов: Всички са срещу ЦСКА

Козмин Моци: Лудогорец винаги може да се подобрява

Генчев: Нямаме оправдания за този мач, титлата няма да е лесна с такава игра

Матей: Показахме шампионски манталитет

Турицов: Не спираме да мислим как да бутнем Лудогорец от върха


Антон Узунов
88 снимки

Срещата в столицата започна с натиск от домакините, а Георги Терзиев положи главата си при остро центриране отляво на Вилдсхут, за да предотврати възможността Жорди Кайседо да завърши с глава. След изпълнения корнер топката отиде у Вилдсхут, който шутира силно, но Серджио Падт отрази удара от сънародника му в другия отбор. Секунди след това пас по земя целеше да изведе Кирил Десподов зад отбраната на ЦСКА, но капитанът на "орлите" бе в положение на засада.

В деветата Карол Метс си освободи място да шутира и го стори, но отбраната на Лудогорец блокира опита на финландеца. Секунди след това Вилдсхут проби отляво навътре и топката стигна до другото крило за Йомов. Българинът опита да центрира за Кайседо, но неточно и топката излезе аут. 

Домакините продължиха с по-добрите си действия, а Георги Йомов достави перфектно центриране за Яник-Сони Вилсдхут. Нидерландецът бе непокрит, след като Сисиньо го бе оставил и отправи удар от въздуха с десния крак, но за щастие на шампиона топката се отби в левия страничен стълб на вратата, пазена от Падт.

Постепенно играта на двата отбора загрубя, а реферът Валентин Железов трябваше да отсъжда доста нарушения. След половин час игра Вилдсхут прати топката в наказателното поле на Лудогорец от свободен удар, но отбраната на разградчани изчисти напред. В 33-ата Лудогорец отправи първия си удар в мача, но опитът на Каули Оливейра бе встрани. 

Десет преди края Георги Йомов нахлу отдясно в наказателното поле на Лудогорец, след като имаше сериозна борба за топката преди това. Крилото на ЦСКА шутира с външната част на десния си крак, ала Падт с крак прати топката в корнер. В 41-ата минута Станислав Генчев направи принудителна смяна, след като Сисиньо се приземи много лошо на терена, а проблемите за натурализирания бразилец бяха в областта на аддукторите. На негово място се появи Жосуе Са.

Две преди края на първата част Юрген Матей опита шут от сериозна дистанция, ала топката не бе в рамките на вратата на Серджио Падт. В добавеното време на първата част Доминик Янков комбинира с Кирил Десподов, който изведе страхотно Ихинио Марин сам срещу Бусато, но бразилският страж на ЦСКА излезе и отби топката.

Гостите пропуснаха изгоден шанс след некоординирана игра от защитата на ЦСКА още на старта на втората част. Карол Метс сбърка в наказателното поле на "червените", а Кирил Десподов му отне топката. Капитанът на Лудогорец върна назад за Ихинио Марин, но ударът на испанеца прелетя над напречната греда на домакините. Срещата бе прекратена за кратко от рефера Железов, след като феновете на ЦСКА организираха страхотно пирошоу на "Армията", а Сектор "Г" бе обгърнат с транспарант "Не си играйте с огъня". 

След пет минути играта бе подновена, а с нея се видя страхотна намеса от Георги Терзиев, който изби топката преди тя да попадне у Жорди Кайседо, който щеше да завърши от изгодна позиция. В 65-ата Алекс Сантана отправи много силен удар с десния крак от дистанция, фронтално от вратата на ЦСКА. За щастие на "червените" обаче ударът на бразилския халф отлетя встрани от вратата на домакините. Минути по-късно пък ЦСКА стигна до добра възможност, след като Георги Йомов завърши с удар с десния крак, но топката профуча вляво от вратата на Падт.

"Червените" откриха резултата, след като капитанът на отбора Юрген Матей се пребори с Игор Пластун и Шакил Пинас във въздуха и с глава прати топката във вратата на Серджио Падт - 1:0 за ЦСКА. Подаването за гола пък дойде от Томас Лам, който прати топката с центриране пред вратата на "орлите".

Реакцията на Станислав Генчев бе мигновена, а треньорът на "орлите" пусна в игра Шоу и Мавис Чибота, като те замениха Сантана и Янков. В 88-ата минута Карло Мухар получи медицинска помощ, след като влезе изключително грубо в краката на Мануел Шоу, а след указаното му лечение реферът Железов го изгони с втори жълт картон.

Реферът Железов даде осем минути продължение, а по време на него двата отбора се спречкаха в средата на терена заради падане на Иван Турицов на терена, което разпали страстите в двата лагера. Въпреки численото си превъзходство актуалният български шампион не създаде някаква опасност с голям квалитет пред вратата на Густаво Бусато и трите точки останаха в София.

FT ЦСКА – ЛУДОГОРЕЦ 1:0

1:0 Юрген Матей (77)

Рефер: Валентин Железов, град Бургас

Стадион: „Българска армия”, град София

Стартови състави:

ЦСКА: 1. Густаво Бусато – 19. Иван Турицов, 2. Юрген Матай (к), 29. Томас Лам, 20. Карол Метс, 3. Жеферсон Телес, 24. Карло Мухар, 15. Тибо Вион, 30. Яник Вилсдхут, 10. Георги Йомов, 9. Жорди Кайседо

Резерви: 25. Димитър Евтимов (вр), 16. Асен Дончев, 28. Пламен Гълъбов, 11. Хамза Чатакович, 14. Калоян Кръстев, 17. Бисмарк Чарлс, 6. Жуниор Нзила

Старши треньор: Стойчо Младенов

ЛУДОГОРЕЦ: 1. Серджио Падт – 4. Сисиньо, 5. Георги Терзиев, 6. Шакил Пинас, 7. Алекс Саната, 8. Клод Гонсалвеш, 9. Ихинио Марин, 11. Кирил Десподов (к), 30. Игор Пластун, 64. Доминик Янков, 95. Каули Оливейра

Резерви: 71. Кристиан Кахлина (вр), 13. Мавис Чибота, 23. Мануел Шоу, 24. Оливие Вердон, 29. Дорин Ротариу, 32. Жосуе Са, 51. Илкер Будинов

Старши треньор: Станислав Генчев