Клиниката по рехабилитация в многопрофилна болница "Света София" ще носи името на Христо Стоичков. Камата, който е в България за обиколка със своята Златна топка, лично присъства на откриването.

 Новият корпус към лечебното заведение е на 8 етажа и разполага с почти 400 болнични легла. Собственик на болницата, отличена за сграда №1 в категория "Здравеопазване" за 2018-та година, е д-р Христо Мазнейков, добър приятел на Стоичков. Носителят на Златната топка за 19994-та година зарадва служителите на болницата, като раздаде много автографи и се снима за спомен с тях. Да уважи събитието бе дошъл и бившия капитан на националния отбор на България и бивш съотборник на Стоичков - Георги Димитров - Джеки. 

"За мен означава много тази болница, защото Бацо Мазнейков най-много се е грижил...след като спрях, защото докато играех, бях навън (в чужбина). След това трябваше да направим някои процедури, които станаха с неговия екип. В болницата винаги са ме приемали, да знаем каква е ситуацията след като свършим с футбола. Много съм радостен и щастлив, че такъв човек с неговата фамилия и екипа, който има, от ден на ден стават все по-големи. Това е нужно за българския спорт, но не само за българския спорт, а и за хората, които се лекуват. Важно е един хубав център като този да бъде готов, за да може всички спортисти, които получават контузии да могат да се възстановят", сподели щастливият от честта Стоичков. 

"Една нова сграда, нещо, което за първи път виждаме. Всичко, което сме видяли преди това е старо и остаряло, но това, което е ново, е хубаво и е направено с мерак. По най-бързия начин, всеки, който има нужда, да бъде прегледан, опериран и възстановен по най-бързия начин. Което г-н Мазнейков, или Бацо, както го наричам, или Докторе, както също го наричам от време на време, успява да го направи това. неслучайно много спортисти и хора идват специално тук. Защото знаят къде отиват."

Доктор Мазнейков пък обяни решението клиниката да бъде кръстена на Стоичков. "В България има само една мегазвезда за съжаление. Много искам да има и други христостоичковци, но засега не са се появили. Всички ние дължим огромно уважение на този човек, за всичко това, което е направил за България и за нашата страна по света. Където и да пътуваме по света, знаем, че винаги го посрещат много добре. Дължим му огромно уважение и както добре виждате, тези хора свидетелстват за това. Тук е и един много добър негов приятел и учител - Джеки Димитров. Футболист, към когото Христо Стоичков изпитва огромно уважение. Така трябва да бъде, трябва нещата да се случват красиво. А нашата задача като лекари е да лекуваме хората както трябва. Снощи ни дадоха награда на годината за болницата. Но ние, лекарите, казахме, че не се вълнуваме толкова от сграда на годината, а от това пациентите да са доволни и да можем да ги лекуваме нормално и качествено. Това е нашата мисия."

"По мое време клиниките бяха съвсем различни. Не може да се сравнява с преди 20-30 години с днешно време. Хубаво е че се прави нещо ново. Технологиите са нови. Интервенция на менискус е съвсем ново, кръстни връзки - също. Едно време - менискус означаваше 3 месеца извън игра. Сега на 13-тия час ти бият шута, "бягай, върти колело" и след 15 дни трябва да си на терена. Това е нещо ново. Никой не знаеше какво е да нашиеш един менискус. Преди 10-тина години един от най-големите специалисти в Барселона - Рамон Кугат, направи първото зашиване на менискус, с който целия свят се шокира. Как е възможно със зашит менискус, след два месеца да играеш?! И тези хора за това учат", обясни още Стоичков, който бе допълнен от доктор Мазнейков.

"Ние и затова сме го ползвали. Той познава много добре Рамон Кугат, който за последно оперира защитника на Левски. Той ни запозна с него и до ден-днешен имаме много добра колаборация с него. Методиката за растежни фактори, изобщо навсякъде ни е помагал. За работа ли, да се свърши нещо за България, Ицо се захваща и го прави. Затова сме му признателни. Не е случайно."