Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков разкри горещите факти около предстоящия конгрес в БФС. Той разкри кога ще се проведе той, каква ще е процедурата и сподели интересното си мнение за единствения засега заявен опозиционен кандидат Любослав Пенев. 

Звездата от САЩ'94 официално потвърди за кандидатирането и на досегашния президент Борислав Михайлов, както и постави цел задължително класиране за Евро 2020 пред националния отбор. Всичко това се случи в ефира на "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. Ето и какво сподели Лечков по различните теми: 

За конгреса

"Ако трябва да бъдем точни, все още нямаме кандидати, защото чисто технологично няма как. В следващите дни трябва да има изпълком, той трябва да реши кога ще е конгресът, а това се очертава да е около 15-16 февруари и едва тогава можем да говорим за кандидат-президенти. Всеки е добре дошъл със своите платформи, със своите екипи, така че нека не слагаме каруцата пред коня. Към днешна дата аз не приемам сериозно тази кандидатура, защото според мен се злоупотреби с една свещена дата за българския футбол - 17 ноември. Чисто символично беше това вкарване, защото още нямаше регистри. Чисто технологично е злоупотребено с тази дата. Ние сме обществена организация и имаме правила. Ние живеем по правила и закони, трябва първо да има изпълком, който да вземе решение. Президентът Борислав Михайлов ще обяви датата на Конгреса."

За кандидатурата на Борислав Михайлов 

"Моят кандидат е Борислав Михайлов. Чух някои да казват, че щял да се отказва - това е несериозно, въобще не е обмисляно такова нещо. Бих се концентрирал върху подходящия кандидат, който е сегашният. Човек, който се утвърди в УЕФА, тази база е негов успех и благодарение на него сме тук. За мен, трябва да се посочат положителните неща, които са се случили в последните толкова години." 

Положителните неща, свършени в БФС досега

"Откакто четвъртите в света поеха управлението на футбола, завариха една каса с минус 100 постъпления от нулата. Постарахме се с телевизионните права, трябва да се казват тези положителни неща. Това е моят укор към президента, като сме се захванали за нещо, винаги сме се старали. Апогеят на нашия успех е тази база в Бояна. Единственият ни минус е, че за толкова години не сме се класирали на голям форум, което не е маловажно. Подсигурили сме абсолютно всички - от най-малките до най-големите. Ние сме обществена организация, която последните две години държавата подпомага немалко, но се надяваме да продължи сътрудничеството още по-добре занапред. Та ние сме осигурили автобуси, самолети, хотели, топки, помагала, терени... Всичко, каквото се полага за един национален отбор. Ние сме регулаторен орган на УЕФА, това са реалните факти. Всичко друго не е сериозно, рецепта за футбол никой не е измислил, особено за футбола. Рецепти се изпълняват в аптеките. И по наше време нямаше рецепта, просто бяхме добри изпълнители и играехме в силни отбори. Сега сме на по 50 години. Трябва да бъдем сериозни, да бъдем добър пример, да се похвали с определено постижение. Нашият президент е член на изпълкома на УЕФА, кой друг може да се похвали с това? Само Стефка Костадинова в нейното поприще." 

Има ли отговорност БФС, че националният отбор не се е класирал на голям шампионат?

"Защо по наше време 90-те години имаше класиране за големи форуми, въпреки че нямаше премии? Ами защото бяхме големи играчи. Сега защо се задава този въпрос за класирането към БФС? Ние не се занимаваме с детско-юношески футбол, ние помагаме, доколкото можем. Пак казвам, че сме регулаторен орган. Като един от тези 8 млн. българи искам да се класираме. Но трябва да вземем реалните факти. Дали сме абсолютно пълна свобода, няма кой да ви каже, че някой му се е месил за каквото и да е. Хората трябва да чуят тези неща. Когато ние подпишем договор с един треньор, той носи своята отговорност. Той има своя план и си носи отговорността. Затова искам кандидатите да кажат - кой с какво конкретно ще промени нещата? Ние сме четвърти в класирането, как да станем по-нагоре. Той трябва да дойде да каже как да се промени. Трябва да разраничим национален отбор от клубен футбол. Има един клуб, който е пълен с чужденци, но успява. И на мен не ми харесва, че е с чужденци, но е български клуб и успява. Какво пречи да има повече такива клубове? Футболният съюз ли пречи за това?"

За Любо Пенев и конфликта с него отпреди три години

"Били сме част от един екип, дали сме възможност на всички наши колеги, да бъдем полезни за футбола. Когато носиш тази отговорност, трябва да дадеш отчет за свършеното. Аз съм се извинил за грозните сцени пред българската публика. Любо Пенев не напусна сцената, той започна да плюе ръководството. За пръв път виждам такова нещо. Аз също съм си давал задника под наем, плащали са ми и не съм плюл никого. Въпреки че сме били съотборници, трябва да се прави разграничение. По същия начин ли смята да ръководи, ако спечели?"

"Бил се защитавал? Аз лично го назначих! 15 човека ще го потвърдят! Не съжалявам за това, аз гледам положителните качества, този човек и този щаб имаха и хубави резултати. Но като свърши тази работа, трябва да си носиш отговорността. Виждате колко големи треньори ги уволняват, защото няма резултати. Когато няма резултати, треньорът си отива. Няма драма, няма нищо лично тук. Никой не взима лично решения, колективният орган решава. Когато се даде път и ти се оакаш, не виждам аз за какво да съжалявам. Не съм Господ да прощавам, аз съм преглътнал тази обида и продължаваме! Аз обичам фактите, това е. Няма как футболът да бъде изключение. Беше изключение навремето и затова успяхме. Тук вече е по-различно. Трябва да се гледат голите факти тук. Дадохме шанс и на Стоичков, на всички позволихме да си покажат качествата, оттук-нататък вече кой колко е успял, си е негов проблем. Това зависи от нас, това сме направили. По-добри няма да намерим." 

"Любослав Пенев откъде знае, че има клубове-фантоми? Това е празно говорене. Той е кандидат-президент, не говори за регистри, кажи какво би могъл да надградиш. Не ми говори за рецепти. "Аз имам, ама следващия път", кажи конкретно с какъв екип си, какво ще направиш, с какво си по-различен. Ние сме регулаторен орган, имаме и шапка, която е УЕФА. Ние работим по условията на УЕФА. Затова кажи какво по-ново и по-различно ще предложиш ти. Ние не можем да се месим на клубовете, защото те са частни дружества, които са под нашата шапка." 

Разкритието: Любо Пенев съди БФС 

"Ще има комисия, която ще допуска кандидатите. Лицето Любослав Пенев съди Футболния съюз, искат се повече от 500 хил. лв. Ако спечели, от коя страна ще е той? Да не се замесваме в съдебните саги. Платено ти е през тези години, ти съдиш Борислав Михайлов и Футболния съюз, който искаш да оглавиш. Има ли конфликт на интереси? Дали не се кандидатираме от немай къде? Комисия ще има, ще преценява, сега всичко е една мъгла. Той има претенция, не неустойка. Ние подписваме договори, в които няма упомената неустойка. Ние вече сме се видели в съда, аз лично съм бил човекът, който трябваше да го предложи за прекратяване на взаимоотношенията заради слабите резултати. Не е имало извънсъдебно споразумение." 

Изискването пред националния отбор и Петър Хубчев

"Сега на пангара е Петър Хубчев. Още преди време казах, че ако продължаваме да играем така, няма да има успехи, обвиниха ме в завист. А няма какво да завиждам. В крайна сметка, ние всичко можем да си говорим, но на терена излизат играчите. Добри са ни момчетата, играят що-годе добре, но им липсва класа. Това за класиране. С Петър Хубчев сме имали разговор, говорили сме за задължително класиране на Евро 2020. Споделям мнението на Хубчев, защото сме говорили с него. Говоря ви и като родител, и като ръководител, че голяма част от младото поколение не иска да спортува. Въпреки това, трябва да направим всичко възможно с тези футболисти, които имаме, да се класираме. 19-годишните са в група с Испания, Белгия и Франция, те имат минимален шанс при този жребий. И дори преди жребия за квалификациите за Евро 2020, ние сме длъжни да искаме успех. Франция, Испания и Германия са над другите, всички други са с изравнени възможности. Тези момчета биха заслужено Холандия, Швеция... Значи могат! Затова искаме да дадат всичко от себе си за националния отбор и ще имат шанс. Те самите нека се изненадат, да изненадат и нас, дай Боже. Затова вече говоря за задължително класиране."

Критиките от работещите навън родни специалисти към управлението на футбола у нас 

"Не харесвам хора, които не си изкарват парите в България, да дават акъл какво трябва да се случва в България. Не споменавам имена. Аз също съм играл навън и знам как трябва да се случват нещата. Аз например мога да кажа, че от 2000 г. се занимавам с футбол като ръководител, правя база, издържал съм деца, мъжки отбори. Всеки има право на мнение, но нека си запази това мнение за себе си. Микрофоните ги харесват всички, изглеждат ми все едно като са жени и всички искат да говорят пред тях. Искам всеки - дали е кандидат-президент, дали е треньор, да е направил нещо, а не само да е изкарвал на гърба на Цар Футбол. Аз също съм изкарвал от Цар Футбол, но също и давам и това е факт. Ако ти не само си спечелил парите си от футбол, но после поне си хвърлил една топка на дете, дай мнението си. Иначе се радвам, че хората успяват - Стойчо, Мъри, уважаваме тяхното мнение, но у нас е много по-трудно." 

Проблемът "Съдийство"

Съдии, мачове, изисквания... Тук вече има положителни неща - всички стадиони са с осветление, по-добра база. Аз съм бил радетел за това още от 2008 г. - ако нямаш стадион, ако нямаш осветление, нямаш място в А група. Видяхте ли Борислав Михайлов или Йордан Лечков да свири мачовете? Ако аз съм се намесил, ако аз съм се обадил или някой от ръководството или изпълкома... За изпълкома вече не знам, защото там някои хора си имат клубове. Задавам си въпроса защо има толкова съдийски грешки, но няма как да ги контролираме, при положение, че има човек от УЕФА, който ни е препоръчан от там. Не ме вкарвайте в интриги. За Наско Сираков и другите колеги, само хубаво ще чуете от мен. Ясно, че има недоволство, но нека всички работим в тази насока за подобряване. Като видите някой сгрешил, нека се дискутира дали има право да свири повече, да се види дали е умишлено, дали е злонамерено. Аз не мога да го коментирам съдийството. Вижте, че и на Барселона не признаха 100% гол. Не съм тук да коментирам съдийството. Тя е важна тема, но това не е пред камера. Аз не съм специалист по съдийството. Позволих си го два пъти за националния отбор, когато ощетиха България. Ще кажа само това - не съм чул на мач някой да излезе от треньор или ръководител - нашият ляв бек не може да рита топката, нашият централен нападател не скача добре с глава. Такива заключения с удоволствие бих чул, а не който падне веднага да се оплаква от съдиите. Да не засягаме и темата, че някъде има уговорени мачове, например. Това уж всички знаят, ама не могат да го докажат. Нямам представа дали има такива мачове, има съответните органи. Не е наша работа това нещо. 

Защо според Лечков Борислав Михайлов е най-добрият кандидат

Борислав Михайлов е подходящ кандидат за президент със своите позиции, успехи в Изпълкома на УЕФА, с всичките си извоювани неща в европейския футбол. Затова казвам, че единственият ни кусур за всички тези години е, че нямаме класиране на голям форум. Промяната не я изисквайте само от нас, тя трябва да дойде от всички с конструктивна критика. Ако вие, медиите, видите перспективен футболист, който не е викан от Петър Хубчев, обадете ми се, аз ще съм първият, който ще се застъпи за него. Трябват общи усилия. Ще дам пример - аз навремето бях номер едно в Германия, но не ме викаха в националния отбор. И благодарение на медиите, бях повикан отново. Много се дразня на футболисти, които излизат и започват да говорят за Футболния съюз. Те не знаят какво говорят, не знаят каква роля имат в клуба си, а говорят за управлението на футбола у нас. 

Ще бъде ли честна битката за президент на БФС?

Очаквам абсолютно честна битка. Това е правилният път. Този месец ще има изпълком, след това лично аз ще взема документите на всички други мераклии, които кажат какви спонсори ще намерят, с какви хора ще работят. През всичките тези години сме осигурили тази финансова стабилност. Националният отбор ходи на най-хубавите места, летят с най-хубавите самолети в бизнес-класа. От тях се иска само да играят. Нека дойде някой с по-добри идеи, с по-добри контакти, но трябва да има платформа, визия за по-доброто развитие. Да има контактите на Йордан Лечков, на Атанас Фурнаджиев, на Михаил Касабов и най-вече на Борислав Михайлов. Негова е заслугата за тази база, която е сграда на 2017 г., нека се похвалим с нея. От друга страна - какъв управленски опит има този друг кандидат? В коя сфера е работил? Има ли някой управленец? Не виждам достоен. Ако ние сме лоши, след нас ще дойде много по-лошо. Нека чуем кандидатите, дали могат да говорят правилно, да видим каква платформа имат и тогава бихме се произнесли. За мен най-подходящият президент е Борислав Михайлов, нямаме друг човек с такива позиции в европейския футбол, няма да имаме и дълго след него друг такъв.