Четири балкански страни - България, Румъния, Гърция и Сърбия - обявиха планове да издигнат обша кандидатура или за Евро 2028, или за Мондиал 2030. Преговорите между тях за кой форум да насочат усилията си все още текат, като стана ясно колко време ще имат, за да подготвят кандидатурата си, ако искат да приемат Световното първенство. 

От ФИФА обявиха крайните срокове, касаещи шампионата на планетата след 11 години. Всички кандидатури трябва да са ясни до 2022 г., след което започват предварителните изслушвания и прегледът на документацията. Крайното решение на Световната футболна централа за домакин на форума ще е през 2024 г. 

Това оставя на спечелилата кандидатура само шест години за подготовка. Ако го сравним с Катар, който ще приеме Мондиал 2022, времето е точно наполовина по-малко. Арабската страна научи още през 2010 г., че ще приеме този шампионат и оттогава се подготвя за него, а подготовката още не е дори на 60%. 

Засега е ясно, че има обявени три кандидатури, като и трите включват повече от една страна-домакин. Две от тях са от Европа: едната на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а другата на Испания с Португалия. Президентът на УЕФА АЛександър Чеферин обяви, че ще иска от Стария континент да има само една кандидатура, за да има по-големи шансове да спечели. 

Като основен фаворит обаче се смята кандидатурата на Южна Америка, която ще е обща между Парагвай, Уругвай, Аржентина и Чили. Организаторите ѝ залагат на факта, че през 2030 г. се навършват 100 г. от първото Световно първенство, а то е проведено в Уругвай. 

От предстоящите Мондиали, както вече отбелязахме, този през 2022 г. ще е в Катар, а четири години по-късно ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико.