Президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че БФС ще получи финансиране на обща стойност около 3 милиона евро от УЕФА за новия инфраструктурен проект "Хеттрик 4". Програмата стартира през 2018 година и различните общини в страната ще кандидатстват по специално предоставени от УЕФА документи с изисквания, които ще получат от БФС.  Сумата ще бъде отделена само изграждането на футболни терени, но без седалки и осветление.

Боби Михайлов: Щом ще се кандитатирам за президент, значи съм уверен

Чеферин и президентът на БФС Борислав Михайлов се срещнаха по-рано днес с премиера Бойко Борисов и със Сдружението на общините в България, а на пресконференцията присъстваше и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на Сдружението на Общините.

Както е известно, националната футболна база в Бояна беше изградена със средства от УЕФА по програмите "Хеттрик 1", Хеттрик 2" и Хеттрик 3".

„Доволен съм от срещите, които проведох, тъй като за мен беше важно правителството да е готово да подмогне футбола. Всички знаем, че България е футболна страна. Развитието на българския футбол по отношение на инфрасктурута протича добре. Например тази национална футболна база е една от най-красивите в цяла Европа”, заяви Чеферин.

„Ще отделим много голяма сума за инфрастуктурата, която е по нашата традиционна програма „Хеттрик ”. Не съм сигурен, че Боби иска да разкрие точната сума, която ще инвестираме, но става дума за много пари”, допълни той.

„По отношение на моите отношения с Боби. Той е ветеран и на практика познава всички в УЕФА. Мога да кажа, че сме приятели, но това не е достатъчно. Много е важно, когато си член на изпълкома на УЕФА  да имаш отношение освен към българския, а и към европейския футбол”, каза още Чеферин.

„Знаем, че има Конгрес през февруари догодина. Не познавам другия кандидат като човек, но го познавам като футболист. Беше повече от добър на терена, но това е единственото, което знам за него. Никога не съм го виждал”, категоричен е президентът на УЕФА.

 „Финансовият дисбаланс при големите клубове и малките става все по-голям с времето. На първо място се обсъжда т.нар. „данък за богати”. Клубовете, които харчат повече ще бъдат наказани с данък, който да внесат в УЕФА. Другото, което ще опитаме да направим е да намалим до 25 броя на регистрираните футболисти в даден клуб, тъй като например същестува отбор в Италия, който има 56 играча, дадени под наем. Това е основен проблем,  който трябва да разрешим”, призна Чеферин.

Чеферн коментира мащабния проект за Евро 2020, което ще се проведе в няколко града в Европа.

„Доколкото сме запознати всички градове са напълно готови да приемат мачове. Разбира се, има много други предизвикателства, които ще срещнат. Различни законодателства, валути.  Това е проект, който ще направим веднъж за 60-ата годишнина, а след това ще се върнем към изпитания метод с 1 или най-много 2 държави домакини”, каза той.