Мениджърът Лъчезар Танев е в Турция, за да се види с част от клиентите си, които са на лагери с отборите си в южната ни съседка. Агентът разкри подробности както около трансфера на Чавдар Янков в Металург Донецк, така и около бъдещето на Велизар Димитров в украинския тим.

Танев коментира и ситуацията в ЦСКА, като допълни, че засега няма оферти към клиентите му, които носят „червената” фланелка. Мениджърът коментира и цялостната ситуация в българския футбол.

Ето какво сподели Лъчезар Танев:

Тук съм, за да видя двете момчета, които представлявам в Металург Донецк – Чавдар Янков и Велизар Димитров. Да се видя с украинско ръководството. ЦСКА също е тук. Там имах някои срещи. Утре се прибирам в Барселона.

Чавдар е желание на Металург още през лятото. Тогава цената бе доста по-висока от тази, която успяхме сега да договорим. Неговата ситуация в Дуисбург не бе най-добрата. Имаше конфликт с треньора в продължение на около месец. По принцип треньорът винаги е прав. За това най-добре за него бе да му потърсим друг клуб. Познавайки възможностите на Николай Костов (наставникът на Металург), който е и българин, мисля, че взехме правилно решение. То ще позволи на Чавдар да влезе в оптималната си форма. Това ще е в плюс и за националния отбор.

Естествено, никога не може да си сигурен за нещо на 100 процента, но Велизар ще приключи кариерата си в Металург. Преподписа и нов договор за още две години. Спечели доверието на треньора. Заплащането също не е маловажно. Има добър контракт в това отношение.

Нямам лична представа за Йоан Андоне. Не съм разговарял още с него. Имам информация, че е добър треньор. Има си собствени разбирания и изисквания за играта, което не е лошо. Дано да намери по-различна обстановка в България, доста по организирана и доста по прецезирана, от това, което случва в последните години. И по-специално в ЦСКА.

Собствените на българските отбори не са наясно за какво аджеба имат футболен клуб. Каква е целта ти, каква е програмата ти за постигането на тази цел, хората, с които да я постигнеш. Трябва да имаш цел, модел на работа, която да се следва в продължение на 3-4 години. Имам чувството, че в България решенията се взимат под влиянието на емоции, под влиянието на временните резултати. Бързо се губи доверието между ръководството и треньор. Не визирам никой в ЦСКА. Това си е практика в българския футбол, като изключим Литекс, и Левски от преди няколко години. Славия, Черно море и Черноморец. В бизнеса човек трябва да е наясно за какво става дума.

В момента нямам много играчи в ЦСКА, към тях няма конкретен интерес. Тошко Янчев е на възраст, в която по-скоро ще приключи кариерата си в ЦСКА. Владо Манчев е контузен в момента, за него не може да се говори на този етап. Павел Виданов е играч, който трябва да докаже, че разполага с нужните качества поне в следващата година и половина. Той трябва да се докаже и наложи в отбора.

Аз каквото и да кажа за ЦСКА, като мениджър, ще прозвучи като едва ли не под формата на личен интерес. Но мога да кажа, че ЦСКА има потенциал, не само от ръководна страна. Шефовете имат финансов потенциал да осигурят една добра основа. Но трябва да се върнем на въпроса какво целиш и как искаш да го постигнеш.

Мисля, че всеки човек, който се труди в дадена професия, има личен интерес. Ние имаме лични интереси, лобираме за играчите, които представляваме. Друг въпрос е формата. С корупционна форма, не се помага на футбола. Ако използваш логични доводи за качествата на клиента ти, това вече е друго. Винаги решението е на треньора, на ръководството.

В България не съм стигал до положение да предлагам на националния отбор даден играч. Страната е малка. Повечето футболисти са ясни.

Основните хора, които се опитват да повлияват на решенията, са самите клубове.

Аз не се чувствам беззащитен, но нас ни избраха като черната овца на футбола. Условията всъщност се определят от клубовете и техните босове. Ние само даваме съвети.

Не че съм най-големия капацитет, но аз ако съм собственик на клуб, ще наложа норми на поведение, строги, всеки да е наясно какво се изисква от него, какво трябва точно да работи и къде какво да говори. Няма нищо сложно. Просто нещата трябва да са ясни.