Лос Анджелис Лейкърс се класира за финал в конференцията за първи път от 10 години насам, прекъсвайки най-дългото си чакане в клубната история. А голямата им звезда Ле Брон Джеймс ще играе там за първи път от 2018-а година, а също така и първи на Запад от 2010-а година.

В петата полуфинална серия по пътя към мача за титлата на Запад Лос Анджелис отнесе Хюстън със 119:96 и спечели противоборството с 4-1 победи.

Джеймс вкара 29 точки, Кайл Къзма добави 17. Следващите в реализаторската листа са Маркийф Морис с 16, Дани Грийн с 14, а Антъни Дейвис завърши с 13. Следващият им съперник ще бъде някой измежду Клипърс и Денвър Нъгетс, за момента играят при 3-2 победи.

ЛеБрон отива на финал в конференцията за 11-и път общо, като 6 от тях са с Кливланд, четири с Маями- всичко това на Изток, а и сега за първи път на Запад с Лейкърс.

За отбора на Хюстън единствен на ниво беше Джеймс Хардън, който вкара 30 точки, а Джеф Грийн и Ръсел Уестбрук приключиха съответно с 13 и 10. Нервите на Уестбрук не издържаха и той си размени остри реплики с човек от фамилния сектор на зрителите, като гардът помоли агресивния зрител да напусне. Малко по-късно телевизия ЕСПН установи, че става въпрос за брата на гарда на Лейкърс Раджон Рондо.

Лейкърс взе инициативата в мача от самото начало и поведе с 22 точки- 33:11, но Хюстън направи веднага почти силна серия от 17:2. Все пак на полувремето Езерняците имаха преднина от 62:51, като единствената причина за тази сравнително малка разлика бяха 13-те борби на Хюстън при повечето заключителни стрелби на противника. В третата част усилията на Уестбрук и Хардън дадоха резултат и тимът им изоставаше само със 7 точки 2:09 преди сирената. Но Лейкърс си постави добра основа за победата, след като нанизаха следващите 15 точки и влязоха в последния период от мача с 95:69.