Българският национален отбор по баскетбол продължава в следващата фаза на квалификациите за Световното първенство догодина. Въпреки че загубиха гостуването си на Чехия, момчетата на селекционера Любо Минчев продължават в заключителния етап на пресявките за Мондиала в Китай. 

Те паднаха със 75:81 като гости, но продължават напред заради победата на Финландия над Исландия с 91:77 в другата среща от последния кръг на тази групова фаза. Напред се класираха първите три отбора, а ние заехме третото място. 

В последния рунд на квалификациите българите ще са в една група с Франция, Русия, Босна и Херцеговина, Чехия и Финландия. В него влизат без никакъв актив като победи, защото на този етап се запазват успехите, които не са срещу отпадналия. А нашите успехи дойдоха именно само срещу Исландия. 

Мачът в Чехия започна добре за българските гости, които почти през цялото времетраене на първата четвърт водеха в резултата. Във втората пък той вървеше точка за точка, а водачеството непрекъснато се менеше. 

Така беше до самия край на частта, в която чехите нанесоха своя удар и след серия от 7:0 затвориха частта при 41:35 в своя полза и почивката дойде при комфортен за тях аванс. Домакините не проявиха наивност и успяха да го поддържат до самия край на двубоя. 

На моменти преднината на Чехия беше двуцифрена, а най-голяма беше в последната четвърт - при 66:50 в началото ѝ. В края на мача чехите намалиха оборотите, а българите се доближиха дори на две точки зад тях в края. Но този подем не беше използван и в крайна сметка загубихме мача със 75:81. 

Най-резултатен в нашия отбор беше Божидар Аврамов с 15 точки, а Александър Везенков се отличи с дабъл-дабъл от 11 точки и 10 борби. Още 14 точки добави и Христо Захариев, но в крайна сметка това не се оказа достатъчно за успех. Важното обаче е, че въпреки загубата, продължаваме в последния кръг на квалификациите за Световното.