Националният отбор на България по баскетбол за мъже посреща утре, 29-и юни Исландия в петия си мач от група F на световните квалификации.

Двубоят е от 18 часа в "Арена Ботевград".

България е на последното, четвърто място във временното класиране в групата с 5 точки. Начело е Чехия със 7 точки, а Исландия и Финландия имат по 6.

На 29-и юни е и двубоят Чехия - Финландия. На 2-и юли са последните срещи от този първи етап на световните квалификации: Чехия - България и Финландия - Исландия.

Първите три отбора в групата ще продължат напред, а последният ще отпадне.

BGbasket.com разработи различните варианти за развитието на класирането в група F:

- При две победи за България: В този случай има няколко варианта за развитие. При победи на Чехия и Исландия срещу Финландия отборът ни може да заеме второто място в групата. Дори може да се стигне до четворна въртележка между всички отбори в групата, ако в другите два мача Финландия победи Чехия и Исландия победи Финландия. При равенство с Исландия България ще има предимство, а при такова с Финландия – съперникът. При две победи на България и две победи на Финландия ще има равенство между България и Чехия и тогава ще се гледа точковата разлика в мачовете между тях (Чехия победи с 2 точки в първата среща).

- При победа на България срещу Исландия и загуба от Чехия: шансът за класиране на трето място е при загуба на Исландия и от Финландия.

- При победа на България срещу Чехия и загуба от Исландия: отборът ни ще остане последен в групата.

- При две загуби на България: отборът ни ще остане последен в групата.

Ако България завърши на четвърта позиция в групата, отпада от квалификациите за Световното първенство в Китай през 2019-а година, но ще се включи в борбата за място на Евробаскет 2021.

Квалификациите за шампионата на Стария континент са предшествани от няколко предварителни етапа. В първия участват отпадналите пет отбора от предварителните квалификации за Световното, както и още четири тима. Те са разделени на три групи по три. Напред продължават първият отбор от всяка група и най-добрият втори.

Ако България отпадне от световните квалификации през лятото, заедно с останалите седем отбора, завършили последни в групите си, ще играе с класиралите се четири от първия предварителен етап на европейските квалификации. Те ще бъдат разделени на четири групи по три. Заелите първите места в групите, ще се класират за същинските квалификации за Евробаскет 2021.

Отпадналите осем ще получат още един шанс за класиране, като ще участват в третия етап на предварителната фаза. В него те ще се изправят срещу отпадналите от първия етап. Победителите във всяка от четирите новосформирани групи също ще се класират за квалификациите за Евробаскет 2021, които започват през ноември догодина.

Ако България продължи участието си в следващия етап на световните квалификации, ще се класира директно за същинските квалификации за Евробаскет 2021. Това означава, че на отбора ни няма да се налага да минава през всички тези предварителни етапи. За целта обаче националите трябва да завършат на едно от първите три места в своята група, което минава през задължителна победа срещу Исландия и добро развитие на останалите мачове в групата.