Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков бе категоричен, че не трябва да се позволява негативно влияние за мачовете на националния отбор, въпреки конфликтите в родния баскетбол в последните месеци и седмици.

"От доста време започнахме подготовка за квалификациите и домакинството ни срещу Исландия, което е много важно. Надяваме се в прекрасна обстановка да изиграем домакинството и да получим заслужено класиране напред", коментира Георги Глушков преди мачовете с Исландия и Чехия от световните квалификации.

Националите стартират от днес подготовка за мачовете в края на юни и началото на юли, макар и не в пълен състав.

"Мое задължение е в този напреднал етап на подготовка мачовете да минат по най-добрия начин. Не трябва по никакъв начин да позволяваме негативно влияние. Можем да говорим след това на тази тема", заяви Глушков.

Lap.bg, Илиан Телкеджиев
13 снимки

България приема Исландия на 29-и юни в Ботевград и гостува на Чехия на 2-и юли в последните си срещи от първия етап на квалификациите с цел да заема едно от първите три места в групата, които дават право да продължаване във втория етап на световните квалификации.

"Няма да има състезания, които да попречат на нашите играчи да участват в подготовката и самите мачове, което е много важно. Надяваме се да се класираме напред и този проблем ще изникне вероятно за следващите фази от надпреварата за класиране на Световното първенство в Китай. Тук е мястото да кажа, че след двегодишен застой в спора между Евролига и ФИБА има раздвижване, благодарение на министър Кралев, който като председател на Съвета на спортните министри в европейската комисия, постави въпроса по начина, по който трябва да се постави. Има определено раздвижване. Това е много позитивно и се надяваме този процес да завърши преди да е направил много поражения на европейския баскетбол", сподели Георги Глушков.

Любо Минчев обяви състава за квалификациите с Исландия и Чехия

Баскетболистите с нов талисман, обявиха конкурс за име

Минчев: Имаме изключително важни мачове и нямаме оправдания