Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков бе категоричен, че не трябва да се позволява негативно влияние за мачовете на националния отбор, въпреки конфликтите в родния баскетбол в последните месеци и седмици.

"От доста време започнахме подготовка за квалификациите и домакинството ни срещу Исландия, което е много важно. Надяваме се в прекрасна обстановка да изиграем домакинството и да получим заслужено класиране напред", коментира Георги Глушков преди мачовете с Исландия и Чехия от световните квалификации.

Националите стартират от днес подготовка за мачовете в края на юни и началото на юли, макар и не в пълен състав.

"Мое задължение е в този напреднал етап на подготовка мачовете да минат по най-добрия начин. Не трябва по никакъв начин да позволяваме негативно влияние. Можем да говорим след това на тази тема", заяви Глушков.

13 снимки

България приема Исландия на 29-и юни в Ботевград и гостува на Чехия на 2-и юли в последните си срещи от първия етап на квалификациите с цел да заема едно от първите три места в групата, които дават право да продължаване във втория етап на световните квалификации.

"Няма да има състезания, които да попречат на нашите играчи да участват в подготовката и самите мачове, което е много важно. Надяваме се да се класираме напред и този проблем ще изникне вероятно за следващите фази от надпреварата за класиране на Световното първенство в Китай. Тук е мястото да кажа, че след двегодишен застой в спора между Евролига и ФИБА има раздвижване, благодарение на министър Кралев, който като председател на Съвета на спортните министри в европейската комисия, постави въпроса по начина, по който трябва да се постави. Има определено раздвижване. Това е много позитивно и се надяваме този процес да завърши преди да е направил много поражения на европейския баскетбол", сподели Георги Глушков.

Любо Минчев обяви състава за квалификациите с Исландия и Чехия

Баскетболистите с нов талисман, обявиха конкурс за име

Минчев: Имаме изключително важни мачове и нямаме оправдания