Старши треньорът на националния отбор на България по баскетбол Любомир Минчев извика група от 14 баскетболисти за предстоящите световни квалификации с Исландия на 29 юни и с Чехия на 2 юли.

Националите се събират още днес, като до 22 юни ще се подготвят в зала "Триадица", а след това се местят в Ботевград.

Съставът не се различава коренно от този, на който Минчев разчита и за предишния квалификационен прозорец, като сред избраниците на специалиста попадат играча на Барселона Александър Везенков, натурализираният американец Дий Бост (Страсбург) и играещите в Македония, Румъния и Италия Чавдар Костов, Павел Маринов и Николай Вангелов.

Останалите състезатели са от Националната баскетболна лига, а в групата е и навършилият преди дни 18 години Цветомир Чернокожев. 206-сантиметровото крило обаче ще се подготвя с тима до пристигането на Александър Везенков, което обаче все още не е ясно кога ще стане.

Именно неяснотата около това кога кои играчи са играли за последно и кога ще могат да се включат в лагера на отбора тревожи най-много Минчев.

"Ситуацията е доста тежка. Има играчи, които все още играят, има такива, чиито сезон току-що приключи, а има и играчи като Александър Янев, който не е играл от месец. По тази причина съм говорил с всеки от баскетболистите, които съм извикал, за да им кажа да поддържат форма индивидуално. Засега нямам яснота кога Везенков, Бост и Павел Маринов ще могат да се присъединят към тима и заради ограничената група съм помолил Деян Карамфилов и Николай Стоянов от Левски Лукойл да се включат в заниманията, за да може да се води нормален тренировъчен процес. Контузени няма, единствено Станимир Маринов ще трябва да почива малко по-дълго време", каза селекционерът Любо Минчев пред събралите се журналисти на пресконференция.

"Програмата до квалификационните мачове включва две контроли с тима на Тунис на 21 и 22 юни в зала "Универсиада". С тях приключваме подготовката в София, а след това се местим в Ботевград", коментира още треньорът.

Любомир Минчев остана оптимист за класирането на отбора за следващата фаза на квалификации, въпреки последното за момента място в групата.

"Не забравяйте, че единствено ние победихме Исландия като гост. Все пак обаче те си остават много силен съперник и не е случайно, че победиха последователно Финландия и Чехия. В последните години се класираха два пъти на европейско първенство, бяха победили Сърбия, така че това не е отборът на Исландия отпреди 20 години. Но съм оптимист и смятам, че можем да ги победим, както го сторихме в Рейкявик", допълни Минчев.

Наставникът на националния отбор се оплака от ранния край на българското първенство, което според него нарушава доста подготовката на играчите.

"За мен това е проблем, но клубовете и Националната баскетболна лига трябва да помислят върху него. Досега не сме имали лагер веднага след края на първенството, но това не може да ни оправдава. Погледнете волейбола, там всяка година започват подготовка веднага след края на първенството", каза Минчев.

Списък на баскетболистите, извикани за световните квалификации с Исландия и Чехия:

1. Дий Бост - гард - Страсбург (Франция)
2. Станимир Маринов - гард - Левски Лукойл
3. Венцислав Петков - гард - Балкан Ботевград
4. Божидар Аврамов - гард - Левски Лукойл
5. Чавдар Костов - гард - Работнички Скопие (Македония)
6. Павел Маринов - крило - Стяуа Букурещ (Румъния)
7. Злати Георгиев - крило - Рилски спортист
8. Христо Захариев - крило - Балкан Ботевград
9. Александър Янев - крило - Берое
10. Димитър Димитров - крило - Академик Бултекс
11. Александър Везенков - крило - Барселона (Испания)
12. Цветомир Чернокожев - крило - Академик София
13. Станислав Ваклинов - център - Академик Бултекс
14. Николай Вангелов - център - Куоре Наполи (Италия)

Глушков: Не трябва да позволяваме негативно влияние за националния отбор

Минчев: Имаме изключително важни мачове и нямаме оправдания

Баскетболистите с нов талисман, обявиха конкурс за име