Националният селекционер по баскетбол за мъже Любомир Минчев заяви, че ранният сбор на състава е с цел възможно най-добра подготовка за предстоящите решителни мачове от първия етап на световните квалификации.

Минчев събира играчите от днес за подготовка преди домакинството на Исландия на 29-и юни в Ботевград и гостуването на Чехия на 2-и юли. Предвидени са и две контроли в София.

След последните два мача от първия етап на квалификациите за Световното в Китай ще стане ясно дали България ще продължи в следващия етап на квалификациите. Целта е едно от първите три места в групата. До момента българите победиха Исландия като гост и загубиха другите си три срещи - от Финландия на два пъти и от Чехия.

Шансовете на баскетболистите ни за класиране във втория етап на световните квалификации минават през победа над Исландия в "Арена Ботевград".

Някои от селектираните национали ще се присъединят на по-късен етап, а двама са повикани да помагат в тренировъчния процес - Деян Карамфилов и Николай Стоянов.

"С Цветомир Чернокожев съм говорим преди месец и половина да помогне на националния тим и след това ще води подготовка с подрастващите. В тежка ситуация сме, тъй като играчите завършват с клубните си отбори в различен етап. Лично съм говорил с всеки играч да води индивидуална подготовка и да се поддържа. Няма време после за нова базова подготовка. Надявам се те да са подходили сериозно. Има и играчи, за които не се знае кога ще дойдат. Не знам Везенков кога ще дойде, както и кога ще завършат Павел Маринов и Дий Бост. Поради тази причина помолих някои играчи да помогнат в тренировъчния процес. Това са Деян Карамфилов и Николай Стоянов. Станимир Маринов има лека контузия, която иска по-дълго време да се възстанови. Благодаря на играчите, които се отзоваха. Дий Бост не е изразявал намерение да не играе. Поне засега не съм планирал да играем без Бост. Каквото е за нас, това е и за другите отбори. За нас е проблем, че първенството завърши толкова рано. Това за мен специално е проблем и може би от тук нататък клубовете и Лигата трябва да се съобразят с календара на националния отбор, защото се получава голям период, в който няма време играчите да почиват и след това да бъдат събрани", коментира Любомир Минчев.

"Относно програмата, предвиждаме две контроли в София с отбора на Тунис на 21-и и 22-и юни. След това се местим в Ботевград и там на 29-и играем с Исландия и на 2-и юли с Чехия. Ранното събиране е нещо, което се случва всяка година с волейболистите, така че съм говорил с всички и още веднъж ще го кажа, че това е системата и ние нищо не можем да направим. Имаме изключително важен мач и няма никакви оправдания", каза още Любо Минчев, а попитан кога очаква да се присъедини Александър Везенков, треньорът отговори:

"Не смея да казвам нищо повече от това, което сме говорили. Не е за масова консумация. Просто не мога в момента да споделя какво очаквам или какво може да стане."

"Целта ни е класиране напред и пред нас нищо друго не стои. Успяхме да победим в Исландия. Ние сме единственият тим, който ги е победил там. Те са доста корав отбор, имат играчи, които се състезават в силни първенства. Това не е Исландия от преди 20 години. Нещата се промеят и при тях нещата вървят в доста положителна посока. Като се каже Исландия, това не е отборът от преди 20-30 години в баскетбола. Исландия е доста сериозен отбор и победиха вкъщи Финландия и Чехия, и не са аутсайдери", сподели още Любо Минчев.

На въпрос дали е водил разговори със селекционера на младежкия национален тим за евентуално включване на някои играчи от тази гарнитура в подготовката на мъжете, Минчев заяви: "Не съм водил разговори с него. Ако той е искал да водим, можело е да се срещнем и да говорим. По-нормалното беше да помоля някои от 20-годишните, но ще ме обвинят, че провалям подготовката и представянето на 20-годишните. Затова за мен е по-добре да помоля млади момчета."

Любо Минчев обяви състава за квалификациите с Исландия и Чехия

Глушков: Не трябва да позволяваме негативно влияние за националния отбор

Баскетболистите с нов талисман, обявиха конкурс за име