Българският национален отбор по баскетбол продължава да опазва жива мечтата да се класира на Световното първенство догодина. Момчетата на Любо Минчев взеха домакинството си на силния тим на Босна и Херцеговина в Ботевград и все още имат всички шансове да заемат едно от първите три места в квалификационната си група. 

"Лъвовете" изиграха страхотен мач, особено в защита, и надделяха над коравия опонент с 89:82, при това бяха без двете си големи звезди Александър Везенков и Дий Бост. Това им позволи да са в играта до последно и да завържат в максимална степен интригата в нашата квалификационна група. 

Нашите започнаха малко тромаво и позволиха инциативата да отиде у съперника. Това позволи на босненците да дръпнат в един момент с пет точки, но в завършека на първата част българите обърнаха развоя и в крайна сметка я затвориха при 25:22 в своя полза. 

В началото на следващата четвърт пресата на "лъвовете" даде резултат и те стигнаха до най-големия си аванс в мача - 13 точки при 35:22, след като нанизаха десет безответни точки след началото ѝ. Но постепенно босненците се върнаха в играта, осъществиха обрат и дори излязоха с много добър аванс на голямата почивка - 51:45. 

На старта на третата четвърт гостите стигнаха и до най-големия си аванс в мача от осем точки на два пъти - при 53:45 и 55:47. Но тогава далечната стрелба на България проработи, стигнахме до серия от 11:0 и излязохме напред. 

След това мачът се завърза, двата тима играха точка за точка, преди в крайна сметка усилията на нашите да се отблагодарят в самия край на частта, дошъл при 72:67 за нас. Това позволи на момчетата на Минчев да изиграят много умно последната четвърт. 

В нея те допуснаха само веднъж да бъдат изравнени, но след това методично поддържаха аванс между 4 и 6 точки. В края на мача няколко неуспешни стрелби, както и силната ни игра в защита, пречупиха съперника и в крайна сметка победата дойде при 89:82 за България и всички шансове за класиране остават живи. 

Най-резултатен за нашите момчета беше Божидар Аврамов, който наниза 20 точки, а още трима завършиха с двуцифрен актив. Това бяха Александър Янев с 14, Станимир Маринов с 13, който овладя и най-много борби за нашите - 8, както и Чавдар Костов с 11 точки. 

След тази развръзка нашите са с актив от четири победи и пет загуби, като следващият им мач е с Франция на 3 декември. Последните две битки в групата са с Русия и Босна през февруари догодина.