Националният селекционер по баскетбол Любомир Минчев сподели, че в следващия етап на световните квалификации за България ще е доста по-трудно, но целта - класиране напред е изпълнена.

България загуби от Чехия в последния си мач от първия етап, но с успеха на Финландия над Исландия, националният ни отбор продължи напред.

В група К, където попадна България, освен Финландия и Чехия, които също продължават, влязоха още Франция, Русия и Босна и Херцеговина. С последните три отбора националният ни състав ще играе на разменено гостуване в следващите квалификационни прозорци. От шестте отбора в групата за Световното през 2019-а година ще се класират първите три тима в класирането. Резултатите от първия етап на пресявките се запазват и така България влезе в група К без победа над другите два съперника, с които игра до момента - Чехия и Финландия.

"Класирането напред е най-важната цел. Не се получи най-лошият вариант за нас. Не си свършихме нашата работа. Много неща не ни достигнаха вчера срещу чехите. И въпреки всичко имахме шанс да обърнем мача в края, но не успяхме. Като цяло в групата бяхме равностойни. Много са нещата. Нямаме един път, в който да сме се събрали всички", сподели Любо Минчев на летище София след прибирането на състава от Чехия.

"Не, изобщо не следях резултата на другия мач аз. Единствено на полувремето попитах. Бях забранил на тийм мениджъра да дава информация на играчите", разкри Минчев за другия мач - Финландия срещу Чехия, който бе важен за позицията на България.

За предстоящите мачове от втория етап на световните квалификации националният треньор коментира: "Ще видим какъв ще е планът за подготовка и как ще са играчите. Няма толкова време да се готвим заедно. Толкова потенциал да се противопоставим на Франция в този състав, който бяхме, надали имаме. Но пък и в миналото се е случвало нашият национален тим да побеждава и най-добрите."

Любомир Минчев

източник: LAP.bg

"Като не се класираме, може да се смята за провал. Не смятам, че ние превъзхождаме толкова отборите, които бяха в нашата група. Всички мачове, които загубихме са от две до шест точки. Опасения винаги може да има, че можем да загубим. Но както загубихме, бяхме и близо до победа в някои мачове. Излизането беше програма минимум. Максимум щеше да е, ако нещатасе бяха развили по най-добрия начин за нас - ако бяхме победили Чехия, а Исландия бе победил Финландия", каза Любо Минчев по повод направеното от България в първия етап и класирането за втората фаза.

"Много по-трудно ще е в следващата група", завърши Любомир Минчев.

Първият мач на България от втората фаза на световните квалификации е на 13-и септември срещу Франция у дома.

Христо Захариев за решителните квалификации: Ще гоним шансовете си

Националът Венци Петков: Горд съм, че представях България