Президентът на федерацията по баскетбол на Турция Хидает Тюркоглу заяви, че решението на Международната централа (ФИБА) и на европейския й клон (ФИБА Европа) след скандалите на мача между Турция и Грузия на Евробаскет 2022 е срам за баскетбола. Контестацията на Турция за 22-те изгубени секунди в срещата с Грузия бе отхвърлена, а по събитията след дисквалификацията на Фуркан Коркмаз и Дуда Санадзе в коридорите на „Тбилиси Арена“ се води разследване.

„Искам първо да поздравя моя отбор, който след всички скандали и хаос, реагира отлично. Поздравявам отбора, треньора и играчите. Това, което се случи тук в Грузия е голям срам за ФИБА и ФИБА Европа. Отговорът, който ни дадоха също е срамен, защото като играч винаги съм се борил за всяка секунда. Мачове се печелят и губят в една секунда. Отговорът, който ни даде ФИБА е недопустим. Не говоря просто за Турция, а за баскетбола. Това е скандал за европейския баскетбол. Виждам всеки ден, че ФИБА и ФИБА Европа се сриват всеки ден. Не става дума само за Грузия, а и за Германия – навсякъде има скандали. ФИБА не може да се справи със ситуацията. Този скандал не е лесен за приемане. Ние ще се борим за правата си и ще направим каквото е необходимо, защото не е лесно да приемем такова решение, което се отразява на културата на нашия спорт. Днес направихме добър мач, а и утре ни чака голям двубой“, заяви Тюркоглу в Тбилиси след победата на Турция над Белгия, с която турците на 99 процента си осигуриха класиране на осминафиналите.

„Отговорът на ФИБА е незадоволителен. Не съм виждал такъв скандал, а отговорът на ФИБА е още по-лош. Турската федерация ще се бори за баскетбола. Това ще остане като най-големият срам на ФИБА. Как може да се вземе такова решение, че при две продължения, 22 секунди няма да се отразят на резултата. Не говорим за 1-2 секунди, а за 22 секунди. Сега ФИБА ни казва, че 22 секунди няма да се отразят на резултата на мача – това е срамота. Случилото се в коридорите на мача също е срам за ФИБА и грузинската федерация. Безопасността на играчите трябва да е приоритет. Все още не са предоставили записите от камерите. Как може грузинските играчи да напуснат пейката и да нападнат нашия играч, а да не се вземе решение за това. Никак не ни е лесно да приемем подобно поведение. Повтарям, че ще се борим за правата си и за уважение. Ако те мислят, че има провокация, защо не предоставят записите от камерите. Тогава ще се види какво се е случило. Ако имат смелост, защо не ги покажат на всичко“, каза още един от най-известните бивши турски баскетболисти и настоящ президент на местната централа Хидает Тюркоглу.