Олимпиакос с Александър Везенков победи Монако с 76:62 (14:20, 15:21, 27:2, 20:19) след исторически обрат. Най-резултатен в двубоя бе именно българският баскетболист с 19 точки, 6 борби и 3 асистенции. Така гръцккият тим ще играе финал в Евролигата. Другият финалист ще се определи между отборите на Барселона и Реал Мадрид.

Първата четвърт на срещата бе по-добра за Монако, които поведоха с шест точки в нейния край - 20:14. Българинът Александър Везенков записа четири точки на сметката си през първите десет минути игра.

Сашо Везенков прекара втората част предимно на пейката и не успя да помогне на тима си. Олимпиакос предаде инициативата на Монако и изостана на цели 12 точки в края на първото полувреме - 29:41.

Всичко се преобърна в третата четвърт, когато от 12 точки пасив, Олимпиакос стигна до обрата и поведе на свой ред с 13 точки. Резултатът само в третата част бе 27:2 в полза на гръцкия тим.

В последната четвърт Олимпиакос не допусна изненада и успешно затвори срещата. 


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ (14:20):

Олимпиакос не успя да завърши няколко нападения, а Сашо Везенков бе фаулиран под коша на Монако. Той изпълни два наказателни удара, като вкара един от тях. Монако отговори обаче с две точки на Джон Браун. Мотиеюнас пробва тройка, но топката не влезе. След това още няколко нападения на Монако не бяха успешни и след две минути игра резултатът остана едва 1:2. В следващата атака на Олимпиакос Везенков не успя да реализира тройка, което даде шанс на Монако да увеличи преднината. Разликата се покачи четири точки, след като Мотиеюнас реализира за 10:6.

Три минути преди края на първата част символичните гости от Монако поведоха с 12:6. Майк Джеймс даже покачи преднината на Монако след тройка - седем точки преднина - 15:8. Сашо Везенков обаче отговори светкавично от дистанция - 11:15. Първата четвърт завърши Частта завърши с фантастична асистенция на Ели Окобо към връхлитащия към коша Чима Монеке, който оформи крайното 14:20 след първите 10 минути с мощна забивка. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ (15:21):

В началото на втората част Монако отново стигна до преднина от седем точки. Маккисик обаче бе точен за тройка и намали изоставането на Олимпиакос - 18:22. След това Везенков не сбърка и добави още две точки към сметката си, правейки разликата само 2 точки. Резултатът бе изравнен секунди по-късно, а от Монако поискаха таймаут. Именно Сашо Везенков бе замесен и в следващата успешна акция на "червено-белите", след като асистира за кош на Тарик Блек за 24:25. 

Отборът на Олимпиакос обаче започна да трупа твърде много грешки в нападение, а освен това още в средата на четвъртината извърши и петото си отборно нарушение, като оттук до края на първото полувреме монегаските получаваха шанс да стрелят от наказателната линия за всеки фал срещу тях. Джордан Лойд и компания се възползваха от това и отново достигнаха до преднина от шест точки при 25:31 в своя полза. Сашо Везенков продължи да е на пейката, две минути преди края на втората част. 

Монако стигна до преднина от 10 точки след точно изпълнение на Окобо от дистанция. Авансът на Монако се покачи на 12 точки в края на втората част.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ (27:2):

Третата четвърт започна със забивка на Сашо Везенков - 33:41. Гръцкият тим влезе в страхотна серия (8:0) и намали изоставането си само на четири точки - 37:41. Папаниколау направи аванса на Монако само една точка след невероятна тройка, секунди след това Везенков донесе и обрата в полза на гръцкия тим след невероятна серия в атака (14:0 през третата четвърт). 

Четири минути преди края на тази част Лойд заби, за да прекъсне лошата серия без точки за Монако и донесе равенството 43:43. Страхотната игра на Олимпиакос продължи и възпитаниците на Йоргос Барцокас поведоха с шест точки - 49:43. Наказателната акция на Олимпиакос продължи и гръцкия отбор поведе с 8 точки, една минута преди края на третата четвърт, която започнаха с 12 точки пасив.

Везенков добави още 2 точки към личната си сметка, както и към тази на Олимпиакос - 10 точки преднина за тима на Йоргос Барцокас.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ (20:19):

Последната и решаваща четвърта част започна с тройка за Монако, която намали на 10 точки изоставането на отбора. След това Фал обаче отговори след успешно нападение на гръцкия тим - 58:46. Окобо намали пасива на Монако след грешка на символичния домакин в срещата - 51:60, шест минути преди края на двубоя. Майк Джеймс също бе точен, за да направи резултата 53:60 и да върне монегаските в мача. Папаниколау обаче отговори на свой ред.

Майк Джеймс бе точен от наказателната линия, за да направи резултата 57:68.  С два успешни наказателни удара на Александър Везенков разликата се задържа в рамките на 13 точки при 70:57, а след това отново той бе на точното място в точното време, за да узакони победата на своя тим - 72:59 при оставащи 77 секунди до края на редовното време. 

FT / БК Олимпиакос - БК Монако 76:62

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ОЛИМПИАКОС: Томас Уолкъп, Айзея Кенън, Костас Папаниколау, Александър Везенков, Мустафа Фал

МОНАКО: Майк Джаймс, Джордан Лойд, Джон Браун, Донатас Мотиюнас, Якуба Уатара