Пред пълна зала с 1500 зрители, Лукойл Академик спечели втория си мач от ЕвроЧалъндж, с 80:72 като гост на естонския Тарту Рок. Така „студентите” продължават безупречно в турнира, след като победиха Бенфика в София преди седмица. В Естония шампионите срещнаха доста по-сериозен отпор, отколкото срещу португалците, но все пак се справиха и взеха втора поредна победа.

„Студентите” започнаха с петица Доминик Джеймс, Брандън Хийт, Тодор Стойков, Травис Питърсън и Каспарс Камбала.

Първите седем минута бяха за домакините, които поведоха с тройка, и до петата минута водеха с 13:6. Последва тройка на Тодор Стойков, и в седмата минута Лукойл намали изоставането си само до една точка. След кош на Травис Питърсън в осмата минута българите за първи път поведоха в мача. Лукойл не игра добре в защита, и това позволи на естонците да бележат често и да поддържат равенство в резултата. Накрая на частта тройка на Питърсън и още един кош доведоха нещата до три точки преднина за Лукойл – 19:22.

Втората четвърт започна със серия от 6:1 точки за домакините и те отново поведоха с 25:23. Божидар Аврамов изравни резултата, след което Лукойл дръпна с три точки в 15-та минута – 25:28. Последваха няколко пропуска в атака за българите и в 17-ата минута Тарту Рок обърна резултата 30:29. Тройка на Хийт изравни резултата минута и 45 секунди преди почивката той бе 32:32. Кош от фаул на Стояновски и нов кош на Хийт, който пропусна след това и два фаула, доведоха резултата до 32:35, 5 секунди преди края на полувремето. Домакините вкараха един фаул, а за 5 секунди Тодор Стойков вместо да организира атака, даде топката на естонците и те вкараха тройка за 35:35 на полувремето.

Второто полувреме започна ударно за Лукойл. Стойков вкара 4 точки, две от фаул, а Камбала, Джеймс и Хийт доведоха до серия от 10:0 и 35:45 в 24 минута. Тогава домакините вкараха първия си кош за тази четвърт. Последва силна серия на Тарту от 8:2 точки, четири от тях след като Доминик Джеймс получи технически фаул, и резултатът стана 43:47. Йовица Арсич също бе наказан от реферите с техническо след това, за оспорване на решението им.

Лукойл спря устрема на Тарту с тройка на Питърсън и 2 точки на Джеймс и 27 минута резултатът бе 46:52. Последва тройка на Талц за 49:52. След 30 минути игра и пропуски в края на Аврамов и Питърсън, и тройка със сирената на Стояновски, в крайна сметка Лукойл отново водеше с пет – 54:59.

Двубоят продължи равностойно и в началото на последната четвърт, а пет минути преди края на мача Лукойл имаше само две точки преднина – 64:66, като домакините успяха да се приближат след грешки в нападение на Хийт и Аврамов. Усетили възможността за обрат, и феновете на Тарту нажежиха атмосферата, за да помогнат на своя тим. Доминик Джеймс успя да вкара кош и един от два наказателни удара, за да може три минути преди сирената „студентите” пак да дръпнат с пет – 66:71.

Тарту Рок сбърка в своето ответното нападение, и Каспарс Камбала бе фаулиран при последвалата контраатака. Латвиецът реализира и двата си фаула, но веднага след това получи петото си лично нарушение, за да спре атаката на домакините. Два фаула на Питърсън и една забивка на Джеймс доведоха до 66:77, минута и 22 секунди преди края. Отново Травис Питърсън реализира от тройката, за крайното 72:80, и втора поредна победа на Лукойл в ЕвроЧалъндж.

Именно Питърсън бе най-резултатен със 17 точки за българския тим, като добави и седем борби към сметката си. Доминик Джеймс завърши с 16 точки, а Тодор Стойков – с 15. Янар Талц бе топ стрелецът в мача с 26 точки за Тарту Рок.

В следващия кръг, на 30 ноември, Лукойл гостува на Лугано Баскет в Швейцария.