Шефът на съдиите Владимир Цеков излезе с отворено писмо в отговор на обвиненията на президента на баскетболния Академик Бултекс 99 Васил Врачев. 

Академик Пд поиска оставката на шефа на баскетболните съдии

Цеков бе част от съдийската тройка, която ръководи втория полуфинален сблъсък на Академик Пловдив с Рилски спортист за Купата на България. 

Треньорът на Академик: Няма реакция в съдийската комисия - явно според тях всичко е нормално

Впоследствие от ръководството на Академик Бултекс 99 поискаха оставката на шефа на съдийската комисия.  

"ОТВОРЕНО ПИСМО

От Владимир Цеков, в качеството ми на баскетболен съдия

По повод изявлението по мой адрес, направено от президента на отбора Академик Бултекс 99 Васил Врачев, на пресконференция в Пловдив, искам да заявя следното:

Не прави чест на г-н Врачев, че си позволява да манипулира фактите относно телефонните ни разговори по този неспортсменски начин. Както той сам споделя, ние се познаваме от години, играли сме заедно баскетбол и сме разговаряли многократно както на живо, така и по телефона. Темата, споделена пред медиите от г-н Врачев: „Може би е искал да предложа нещо, но никога не съм го правил, няма и да го направя“, не е съществувала между нас през цялото ни познанство.

Вярно е, че той ми се обади два дни преди баскетболната среща между Академик Бултекс 99 и Рилски спортист и пожела нарядът да бъде сменен. Това принципно е недопустимо, но въпреки това запазих добрия тон и му отговорих, че ще му се обадя на следващия ден след като съгласувам становището на Съдийската комисия към БФБ. На 16.02.2018 г., ден преди мача между Академик Бултекс 99 и Рилски, съобщих на г-н Врачев, че промени по наряда няма да има.

Около час и 10 минути преди началото на срещата в Пловдив се оказа, че основен булевард в града е в ремонт. Наложи се да потърся Васил Врачев, за да ми обясни как да стигна навреме до залата. Свидетел на този разговор е г-н Стефко Станев, оценител на срещата.

На полувремето отново се обадих на президента на Академик, в качеството му на домакин, за да го уведомя, че с нас има само един човек от охраната, който да ни съпроводи до съдийската стая, при положение, че трябва да преминем през много хора от публиката. В този разговор, в присъствието на колегите си Милен Цветков и Ивайло Ресиловскиму казах, че е редно да осигури по-нормална охрана за съдийската тройка след края на срещата.

Искам да заявя ясно, че съм готов да подам оставката си веднага, щом Васил Врачев докаже, че съм поискал нещо друго от него, каквото внушение прави със своето изказване.

21.02.2018 г."