Ръководството на Академик Бултекс 99 показа в специален видеозапис грешките на тримата съдии Владимир Цеков, Ивайло Ресиловски и Милен Цветков, с които отборът е бил ощетен на срещата реванш срещу Рилски спортист в Пловдив от полуфиналите на турнира за Купата на България по баскетбол. В първия мач пловдивчани победиха с 12 точки разлика, но в ответния двубой загубиха с 13 точки и не успяха да се класира за финала.

Ръководството на отбора поиска оставката на шефа на съдийската комисия Владимир Цеков, който бе и рефер на въпросната среща.

Академик Пд поиска оставката на шефа на баскетболните съдии

„Преди всичко искам да заявя, че нямаме никакви претенции към състезателите и треньорския щаб на Рилски спортист. Момчетата със сигурност полагат същия труд. Има малко предистория. Няма да крия, че аз съм човекът, който в сряда в Самоков след първия мач разбра какъв ще бъде нарядът. Изявихме желание да се смени единия рефер Ивайло Ресиловски. Защото и в мача срещу Рилски спортист в Самоков за първенство, и в първия четвъртфинал за Купата срещу Берое имаше отсъждания откровено против нашия отбор”, коментира старши треньорът Асен Николов, който е член на Управителния съвет на клуба.

„Имах сериозни притеснения, но президентът на БФБаскетбол Георги Глушков и председателят на съдийската комисия са застанали зад съдиите и са уверили, че няма да има проблем със съдийството. При положение, че има и двама международни рефери - Цеков и Цветков, излязохме в мача с нагласата, че трябва да играем и да се борим. След като изгледах записа обаче, видях много неотсъдени ситуации в наша полза, сред които 4 неспортсменски фаула - автоматично 8 наказателни удара и 4 владения на топката за нас, незачетен кош на Маравич и кош на Рилски спортист при очевидни крачки. Получават се около 10 точки за нас, при които нямаше да има такава драма в края. Ако трябва да бъда честен, не изиграхме най-добрия си мач, особено първото полувреме. Имаше страхотно напрежение. Като треньор не мога да обвинявам момчетата - след толкова добре изиграни срещи преди това е нормално да има спад за едно полувреме, но смятам, че напълно заслужавахме да играем финал. След като изгледах записа категорично смятам, че с това съдийство нямаше как да се класираме на финала”, заяви още Николов.

 „В тези два дни нямаше реакция в съдийската комисия - явно според тях всичко е минало нормално. Тримата съдии от мача между ИУ Варна и Атлетик в А група бяха наказани. Сега г-н Цеков ще даде ли пример на подопечените си, ще се самонакаже ли и как ще го направи. Стефан Станев бе оценител на този мач. Интересно каква оценка е дал на реферите. Имам съмнения, че може и да е добра, но тези оценки не стигат до нас. Още веднъж благодаря на момчетата за начина, по който тренират и играят. Не мога да търся вината в тях, че не сме се класирали на финала. Смятам, че най-нормалното в случая е съдийската комисия да се самосезира за този мач”, завърши Асен Николов. /БТА