От баскетболния Академик Бултекс 99 Пловдив поискаха оставката на шефа на съдиите Владимир Цеков. Именно Цеков бе част от съдийската тройка, която ръководи втория полуфинален сблъсък на Академик Пловдив с Рилски спортист за Купата на България.

"В сряда веднага след първия мач с Рилски спортист разбрахме, че Ивайло Рeсиловски ще бъде съдия на реванша. Веднага поискахме от шефа на съдиите Владимир Цеков и шефа на БФ Баскетбол Георги Глушков този наряд да бъде сменен заради тенденцията към нашия клуб. Това обаче не стана, а ни увериха, че застават зад съдиите и няма да има проблем по време на мача, а то какво се получи?", коментира президентът на Академик Васил Врачев, цитиран от plovdivnews.bg и добави:

"Искам да кажа, че с Влади Цеков се познавам от 35 години и дори сме играли заедно в Академик. Не се бяхме чували повече от година с него, а в деня на мача ми звъни 4 пъти. Особено притеснително беше звъненето по време на мача, което е абсолютно загадъчно. Явно искаше да дам нещо? Това никога не съм го правил и няма да го направя. Няма как по този начин да пренебрегна труда и на отбора срещу когото играем. Интересно е, че след мача до този момент повече не ми е звънял."

"От 10 години съм президент на Академик. Нито веднъж досега президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков не е звънял да попита имаме ли нужда от нещо и могат ли да помогнат по някакъв начин. Нашите спонсори помагат колкото могат, общината в лицето на кмета Иван Тотев също ни помага, но как досега председателят на федерацията нито веднъж не е попитал дали е необходимо някакво съдействие", сподели още Врачев.

Ръководството на Академик Бултекс 99 показа в специален видеозапис грешките на тримата съдии Владимир Цеков, Ивайло Ресиловски и Милен Цветков, с които отборът бе грубо ощетен на срещата реванш срещу Рилски спортист в Пловдив от полуфиналите на турнира за Uупата на България по баскетбол.

В първия мач пловдивчани победиха с 12 точки разлика, но в ответния двубой загубиха с 13 точки и не успяха да се класира за финала.

"Сред четирите най-добри отбора сме в трите надпревари, в които играем - НБЛ, Купа на България и Балканска лига. Смятам, че си вършим перфектно работата. Недопустимо е съдиите и ръководството на БФБаскетбол да се отнасят към нас по този начин. В Самоков си свършихме работата, но за мен в Пловдив се разигра театър. Смятам, че някой трябва да поеме отговорност. Редно е Владимир Цеков да си направи отвод", заяви Васил Врачев.