Рилски спортист и Лукойл Академик ще решават финалистът в НБЛ в пети мач. В среща №4 от полуфиналите Рилецо победи у дома с 95-88 и така изравни серията на 2-2 победи. Двата тима предложиха страхотен и интригуващ двубой, а домакините заслужиха победата с повече борба по терена. Така отново след 2006 година срещу Левски шампионите ще играят пета полуфинална среща. Мач №5 е в събота в Правец от 18.00 часа, като той ще определи вторият финалист в първенството, тъй като първият ще стане ясен по-рано същия ден след сблъсък между Левски и Балкан.

Двубоят започна много вълнуващо още от първите минути, в които и двата тима се вкопчиха в здрава битка. Стрелбата на домакините потръгна и за цялата първа част те успяха в 7 от 10 опита за тройката, а малко преди края й бяха отсъдени технически нарушения на Дарил Уоткинс и Сашо Везенков, от които Рилски се възползва и поведе с 10 точки.

И през втората част срещата продължи да е все така интересна, като Рилски продължаваше да води. В един момент тимът дръпна и с 11 точки, но тогава шампионите отговориха със серия от 8-2 и намалиха на 5. Тогава Миркович вкара поредната тройка за самоковци и те пак увеличиха, но не успяха да задържат и с тройка на Хийт точно преди сирената за полувремето Лукойл намали изоставането си само на 4 точки.

След паузата първите 2 точки бяха за гостите, но след това Станислав Ваклинов вкара тройка, заби страхотно през човек и отделно добави и успешен наказателен удар, а с нов кош самоковци пак дръпнаха с 10 точки. Малко след това преднината им стана и 11, след което бе отсъдено техническо нарушение на Бранко Миркович заради опит да си изпроси фаул в нападение на съперник, а нарушението бе и четвърто лично. То бе оспорено от старши треньора Росен Барчовски и той също получи техническо, но Боян Попович успя в 2 от 4 опита за пасив от 9 точки. Гостите се доближиха и на 4, но точно тогава Ваклинов вкара втората си тройка за частта и пак върна разликата. Това не стресна шампионите, които отговориха с 6 точки поред и се доближиха на 1, а две минути преди края на частта и изравниха. 60 секунди по-късно Хийт вкара тройка и изведе Лукойл напред за първи път от началните минути, а и с последните 3 точки за частта гостите бяха напред с 6.

По-малко от три минути след началото на последната четвърт Тери Смит вкара три наказателни и домакините поведоха с 2 точки, след което двата тима си размениха по още 2. Последваха пропуски и от двете страни преди тройка на Смит да даде аванс от 5 точки на домакините при четири минути преди края, но Харитопулос вкара два бързи коша и Лукойл отново се доближи на 1. Минута и половина преди края Бранко Миркович вкара поредната си тройка и даде аванс от 5 точки на домакините, а при минута до края Павел Маринов бе точен само веднъж от наказателната линия. Веднага след това Христо Захариев вкара нова тройка, но и гостите я върнаха. Миркович обаче отбеляза и наказателен удар и до края за Лукойл нямаше връщане.

Отново силната стрелба на Рилски се оказа решаваща за успеха. Домакините отбелязаха цели 16 тройки от 33 опита срещу едва 3 от 18 за гостите.

Невероятен мач изигра Бранко Миркович, който вкара 7 тройки от 16 опита и завърши с 36 точки, плюс 8 асистенции. Тери Смит добави 19 точки, а с по 11 се отчетоха Станислав Ваклинов и Анджело Калояро (11 борби).

За гостите от Правец Брандън Хийт отбеляза 27 точки, а с 19 и 13 борби завърши Дарил Уоткинс, пише bgbasket.com.