След като нямаше победа над Левски в продължение на пет години, Балкан постигна две в рамките на три дни, и докара полуфиналната серия в мъжкото баскетболно първенство до решителен пети мач.

Балкан се наложи в Мач №4 от серията с 92:80, след като изигра нов силен двубой срещу „сините“, подкрепян от вярната си публика в залата в Ботевград. Подобно на предишната среща, домакините започнаха силно, и макар че на няколко пъти Левски се доближи максимално, удържаха преднината си от началото до края.

Отлична тактическа дисциплина, но и много добри индивидуални пробиви донесоха успеха на ботевградчани. Нервите на терена отново бяха прекалени, нажежени допълнително и от съдийската тройка, която накъса много играта през цялата среща с пресилени отсъждания и в двете посоки.

Решаващ момент в двубоя се оказа дисквалификацията на Марко Маринович, четири минути и половина преди края. Гардът бе единственият коз в атаката на Левски, но се разгневи на отсъдените му крачки и бе изгонен от реферите. Това се случи при девет точки разлика, и тя се запази около тази цифра до финалния сигнал.

Балкан иначе водеше уверено от първата минута, и само няколко проблясъка на Маринович успяха да намалят преднината на „зелените“, от 15 точки в средата на втория период, до само три на почивката, след негова тройка за края на първото полувреме.

Домакините не се стреснаха от натиска, и успяха до края на третата част пак да вземат двуцифрен аванс, който вече да поддържат и в заключителната четвърт.

Мач №5, който ще излъчи финалиста, е на 18-и май (събота) от 15.30 часа в зала „Универсиада”.

Капитанът на Балкан Йордан Бозов изигра пореден много силен мач и завърши с 22 точки (4/6 от тройката) и 6 борби. Владимир Панич добави 20 плюс 7, а по 14 точки вкараха Атила Сантош и Станимир Маринов.

За Левски Марко Маринович бе най-резултатен с 26 точки, като добави 5 борби и 4 асистенции, а с 14 точки и 7 борби завърши Младен Пантич.