Официална контестация към европейската баскетболна централа са изпратили от белгийския национален тим, след двубоя от квалификациите за Евро 2011 срещу България в зала „Универсиада”, потвърдиха от пресофисa на родната федерация. Мъжкият ни състав победи белгийците с 92:81 точки в София и вече е с 11 точки в актива си, а тимът воден от треньора Еди Кастеелс е с 12.

Протестът на гостите е заради боя, който се разрази на терена в края на първото полувреме и последвалото решение на реферите Самуел Бахар от Израел, Йоанис Фоуфис от Гърция и Дору Винаси от Румъния. Комисар на двубоя пък бе македонецът Деян Лекич. След като играчите на двата отбора бяха разтървани, съдиите отсъдиха две дисквалификации за България и една за Белгия. Деян Иванов и Николай Върбанов трябваше да напуснат залата, както и Кристоф Бегин от гостите.

Контестацията оставя открит въпроса дали скандалът ще се размине без по-сериозни последствия пред последния кръг от евроквалификациите тази неделя. Селекционерът на баскетболистите ни Росен Барчовски вече изрази надежда да няма някакви наказания след въпросните диксвалификации.

Сред зрителите в зала „Универсиада” пък бе и спортният директор на ФИБА-Европа Коста Илиев.