Отборът на Берое се класира по изключително драматичен начин за полуфинал в турнира за Купата на България по баскетбол за мъже. Тимът загуби с 80:87 като домакин от Рилски спортист (Самоков) след продължение, но след победата с 11 точки в първия мач в Самоков продължава напред.

Редовното време завърши при 83:72 за тима на Рилски спортист (Самоков), след което в продължението домакините от Стара Загора показаха здрави нерви и не позволиха на гостите да стигнат до обрат. Рилски спортист спечели мача с 87:80, но Берое спечели с 11 точки разлика в Самоков (78:67) и така продължава в следващата фаза.

Домакините откриха първи резултата след страхотна комбинация между Франкамп и Янев, но след това гостите от Самоков записаха поредица от точки. Най-голямото изоставане на Берое в първата част беше 7 точки. След няколко промени все пак "зелените" отговориха на предизвикателството и минута преди края изравниха за 18:18. В заключителните секунди Николай Стоянов отбеляза два наказателни коша, а частта приключи при 20:18 за старозагорци.

През вторите десет минути Берое изцяло доминираше над своя противник. В предни позиции Конър Фрнакамп и Тре Когинс отвориха преднина за домакините, а в защита Джеймс Уайт и Станислав Ваклинов не допуснаха повече от 4 минути топката да попадне в техния кош. След няколко разменени тройки и страхотно изпълнение на Уайт в нападение полувремето приключи при 46:30 за Берое.
Домакините играха доста слабо в третата четвърт и допуснаха 29 точки за 10 минути, като отбелязаха само 11.

Последната част започна при 59:57 за гостите, което означаваше, че преднината на Берое от двата мача е вече само 9 точки. Тези заключителни минути бяха много интересни, като водачеството се сменяше постоянно. За наше щастие Рилецо не успяваше да се откъсне с повече от 3 точки преднина. Пет минути по-късно те водеха с 66:67, след което вкараха тройка и се доближиха само на 7 в общия резултат. Златин Георгиев отбеляза двойка за 67:73, а Дженкинс покачи на 66:75. Със страхотна индивидуална акция Франкамп вкара 2 точки и даде глътка въздух на домакините, след което отбеляза и два фаула за 70:75 2:11 минути преди края. Последва обаче тройка за самоковлии, което направи драмата пълна при 70:78 46 секунди преди финалната сирена. В следващите атаки гостите на два пъти пропуснаха отворени стрелби, а Николай Стоянов направи крачки, излязъл сам срещу коша. 8 секунди преди края Джеймс Уайт вкара само 1 фаул, а в последната секунда за гостите Мирослав Васов отбеляза тройка, която прати мача в продължение.

Петте минути продължение бяха изпълнени с размяна на водачеството в общия резултат от двете срещи. Минутка преди края Берое губеше с 9 точки в мача и беше напред с 2 в общия резултат. 16 секунди преди края Дженкинс от гостите направи крачки и по този начин пропиля златна възможност за своя тим. Последваха две точни попадения от наказателни удари на Конър Франкамп, които оформиха крайното 80:87 и Берое достигна полуфинал в турнира за Купата на България.

Конър Франкамп беше най-резултатен за Берое с 24 точки, Александър Янев направи "дабъл-дабъл" - 15 точки и 10 борби, а Джеймс Уайт добави 12 точки.
За Рилски спортист се отличи Тони Гуджино с 22 точки.

В полуфиналните мачове на разменено гостува на 13 и 16 февруари Берое ще се изправи срещу Академик (София), който елиминира Спартак (Плевен)./БТА