Женският ни представителен тим по баскетбол завърши с победа груповата фаза на евроквалификациите за първенството на Стария континент през 2011 година.

Състезателките водени от треньор Хосе Мария Бусета нямаха шанс за едно от първите две места в групата още преди мача във Вантаа, но стигнаха до успеха след продължение за крайното 83:77 точки и заеха третата позиция в крайното подреждане.

Турция и Черна гора се класират директно на Евро 2011 като първи и втори с актив съответно 7-1 и 6-2 победи, а тази вечер туркините биха със 72:65 точки в директния сблъсък. Националките ни пък завършиха с 5 победи и 3 загуби и за пореден път ще се пробват в допълнителните евроквалификации догодина.

Финландките се готвеха за първи си успех в групата при 67:58 точки 7 минути преди края, но последва серия от 12:3 за България, която доведе до 70:70 точки. Тару Туканен и Лаура Сарио пропуснаха стрелби от тройката, но шанса си пропуснаха и Жаклин Златанова и Доника Ходжис.

В допълнителните пет минути лидерството се смени три пъти преди Златанова да даде преднина на националния ни тим 79:77 само минута преди края и България стигна до 5-ата си победа в групата.

Жаклин Златанова бе най-резултатна с 24 точки, а Доника Ходжис добави 21. За домакините Тина Стен се отчете с най-много - 22 точки.