Националният ни отбор по баскетбол падна в Грузия и не успя да се класира директно за Европейското първенство през 2011-та в Литва. Мъжкият ни състав се провали в последната си среща от груповата фаза на евроквалификациите и претърпя поражение с 83:94 точки в Тбилиси, което автоматично означава, че няма шанс дори за второто място в група С.

Грузия оглави класирането с 13 точки, но предстои да се изиграе решителният мач за крайното подреждане в тази компания между Белгия и Полша, който стартира в 21.15 часа. При успех на домакините, те ще са първи в групата, а Полша ще остане с 12 точки, колкото има и България, но при успех на поляците, националният ни тим ще остане на четвърта позиция.

Последният шанс за България все пак да участва на Евробаскет 2011-та минава през успех в допълнителните квалификации, които се очертават като изключително трудни, като се има предвид, че сред конкурентите на нашите ще са страни като Италия и Босна.

В Тбилиси баскетболистите ни изиграха само една силна четвърт – втората, когато успяха на наваксат пасива си от 5 точки след първите 10 минути и да поведат със 7 точки до почивката. Първата част завърши с преднина 24:19 точки за домакините, но в следващите минути българите демонстрираха отлична стрелба от далечно разстояние, като отбелязаха 8 тройки. Филип Виденов, Чавдар Костов и Ърл Калоуей бяха точни и доведоха резултата до 35:32 точки 7 минути преди края на полувремето. Последваха нови тройки на Калоуей, Иван Лилов и Калоян Иванов за преднина от 7 точки – 48:41 след първите 20 минути.

Третата част започна лошо за България, като грузинците набързо стопиха изоставането си и дори поведоха с 49:48 точки 2 минути и половина след почивката. Пропуски при стрелбата от линията за три точки на националите и стабилна игра на грузинците доведе до постепенно увеличаване на аванса на домакините, като преди последните 10 минути резултатът бе 73:68 точки.

В четвъртата част се стигна до най-голямата разлика в полза на Грузия – 14 на два пъти – при 82:68 точки 8 минути преди края и при 91:77 по-малко от 2 минути преди финалната сирена. Въпреки обещаващата ефективност при далечната стрелба през втората четвърт и 10-те тройки през първото полувреме, баскетболистите ни реализираха само два пъти от линията за три точки през вторите 20 минути. Финален щурм този път нямаше или поне не се получи в Тбилиси, а последната среща от груповата фаза на евроквалификациите завърши с успех 94:83 точки за Грузия. Мъжкият ни състав отбеляза само 35 точки срещу 53 за водения от сръбския специалист Игор Кокошков тим през второто полувреме. В актива на националите останаха и 15 грешки направени по време на двубоя.

Най-много за България в Тбилиси отбеляза натурализираният американски гард Ърл Калоуей – 17 точки, а 14 добави Калоян Иванов, който има и 12 борби. С по 12 се отчетоха Филип Виденов, Чавдар Костов и Александър Янев, който започна като титуляр.

За Грузия най-резултатен бе Виктор Саникидзе с 27 точки, а по 14 добавиха Заза Пачулия и Маркоишвили.