Селекционерът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски коментира представянето на тима на силния турнир във Флоренция. Нашите се наложиха над Полша, Македония и домакина Италия, а това бяха и последните проверки далеч от дома за „трикольорите”. На тях им предстоят три финални контроли в София, преди старта на квалификациите на 2 август.

Относно успеха в Италия, дошъл след драматична победа над домакините, Барчовски каза: „За нас е голямо удовлетворение, не знам България от колко години не е била Италия там. Не отидохме чак с такава мисъл, искахме да играем добре, искахме да спечелим някой мач, но с течение на турнира това се оказа възможно. Най-голямото ми удовлетворение е от играта ни срещу Италия, особено през първото полувреме, мисля, че едно от най-стойностните, които аз съм гледал на български отбор.”

„Има такава приказка, че не трябва да се влиза рано във форма. Но ние си играем това, което сме тренирали, и правим всичко възможно да побеждаваме. Просто играчите ни са добри. Имаме талантливи играчи, които в момента се реализират. Има колектив, случват се нещата. Но нещата ще се оценяват на 29 август, когато свърши квалификацията. Сега е хубаво, радостно е, но без класиране това ще остане назад и ще се забрави,” добави селекционерът.

Той продължи:„Мисля, че отборът показва в определени моменти оптимална форма, но има и спадове. Трябва малко да се стабилизира играта, да няма такива спадове. Но определено съм доста удовлетворен до този момент. Не трябва да допускаме големи амплитуди в квалификациите, защото те могат да доведат до загуби. Другото е горе-долу както си го представям.”

Барчовски много похвали Ърл Калоуей:„Калоуей е много силен, много високо ниво Евролига, и аз смятам, че има качества да играе в НБА. Той е играч от ниво НБА.”

На турнира в Италия българският тим се наложи над Полша – един от съперниците, които ще срещнем и в евроквалификациите. „Срещу нас поляците не бяха много добри, бяха без Лампе, който пристигна по-късно, след което изнесоха два стойностни мача, затрудниха Италия и победиха Македония. Мисля, че ще бъдат съвсем различни, особено след присъединяването на Гортат,” каза още треньорът.

„Направихме обрат срещу Македония, и в Минск срещу Израел направихме същия. Това наистина е проява на характер, но преди това аз смятам, че не бива да се допуска такава разлика. Не може един национален отбор да допуска да му водят с 23 точки, след това да почва да играе. Това е едно от нещата, които трябва да коригираме,” обясни Барчовски за интересната ни среща с Македония на турнира във Флоренция.

Още снощи се опитах да ги сваля на земята, още на полувремето ги предупредих. По време на мача ни направиха и обрат, не и без съдийството, но не мога да не го спомена. След това им казах, ще слезем бързо на земята. Ако започнем да летим в облаците, ще катастрофираме,” завърши националният треньор.

Консултантът Светислав Пешич снощи е изпратил съобщение, за да поздрави националния тим за успеха. Прясно ожененият помощник треньор Оливър Костич трябва да се присъедини от днес към националния тим.