Рилски спортист започна с поражение участието си в турнира ФИБА ЕвроЧалъндж. Самоковци водеха дълго време като гост на унгарския Солнок, но в края не издържаха и загубиха. След срещата за BGbasket.com старши треньорът на българите Росен Барчовски коментира поражението така:

"Играта на отбора беше с пъти по-добра от тази, която показахме срещу Балкан. Съжалявам, че ако преди това имахме два-три такива мача и самото домакинство срещу ботевградчани щеше да е по-различно, но няма значение вече. Общо взето мога да кажа, че ги изпуснахме. Началото бе страхотно и първата част трябваше да водим не с 10, а с 20 точки. Изпуснахме две-три положения сами под коша, не ни дадоха два-три фаула да изпълним, а не отсъдиха и трето нарушение на Уили Уорън и го дадоха на друг. След това те се върнаха полека в мача, но въпреки всичко контролирахме нещата почти до края. Първото полувреме Уорън имаше 0 точки, а до този момент разбиваше всички отбори. През второто обаче ни вкара 20, което отново доказа, че е играч от съвсем друга класа. Тогава малко и борбите им бяха повече, а и процентът ни за стрелба от тройката не беше добър. Общо взето обаче играхме много силно и съм доволен. Аз съм убеден, че този отбор ще върви нагоре. Това е невероятно израстване, друг баскетбол, друга конкуренция и всичко е различно. Изключително полезно е. Съжалявам, че загубихме, но съм убеден, че ще компенсираме някъде. Най-важното е, че се развиваме.

При всички положения и феновете оказаха своето влияние. Ако играехме в друга по-спокойна атмосфера, този мач го печелехме рано. Тази атмосфера обаче ги държи да не се откажат, да не се пречупят. Публиката ги подкрепя непрекъснато и в момента, в който ни поизравниха обстановката се взриви. Аз съм много доволен, че участваме в такъв турнир.

От опит знам, че е по-добре да има сериозни мачове и да си в ритъм, независимо че има и умора. При нас има и допълнително, тъй като сега имаме да изминем 820 км наобратно и реално тази седмица няма да спим две нощи. Основното е да се възстановим и съм убеден, че ще го направим. Ще се готвим за пореден сериозен съперник. Левски имат много добър отбор, започнаха да играят силно и да побеждават. Ясно е какво ни чака, но изобщо нищо не ме притеснява."