Арбитражната комисия към БФБаскетбол в състав Председател: Людмил Нейков и членове: Борислав Чилингиров и Янко Георгиев, взе окончателно решение по казуса с преминаването на Станимир Маринов в Левски.

Комисията разгледа в закрито заседание арбитражна преписка №14/2014г., образувана по жалба на Сдружение Баскетболен клуб Балкан (БК Балкан Ботевград), подадена чрез адвокат Златко Иванов Димитров срещу решение №2 от 04.11.2014г. на Националната баскетболна лига (НБЛ), с което състезателят Станимир Маринов е картотекиран в БК Левски за сезон 2014-2015г.

Основанието да се оспорва картотекирането е твърдението, че към настоящия момент картотекираният Станимир Маринов е състезател на БК Балкан с действащ договор №017 от 01.08.2010г. , който НБЛ неправилно е приела, че е прекратен от състезателя.

Въз основа на събраните доказателства по арбитражната преписка, включително и тези представени пред НБЛ – органът извършил обжалваното картотекиране, Арбитражната комисия прие следното:

„ Както вече Арбитражната комисия имаше възможност да изясни с решението си по арбитражна праписка №13/2014г., по която настоящият жалбоподател е взелотношение с писмено становище и представени доказателства и на решението, по която се позовава в настоящата си жалба между двете спорещи страни има сключен петгодишен договор, №017 от 01.08.2010г. до 31.05.2015г. на съответните години. Отношенията между страните до неговото прекратяване, породило настоящия спор са се развивали само именно при действието на този договор, с едно изключение, засягащо периода 03.09.2012г. – 09.06.2013г., за който те имат сключен и трудов договор. Този договор е бил прекратен поради изтичане на договорения срок (чл.325, ал.1,т.3 от Кодекса на труда).

При това положение релевантните факти за изясняване на настоящия спор са: налице ли е неизпълнение на договорно задължение от страна на настоящия жалбоподател, като основание за прекратяване на договора и при утвърдителен отговор пристъпила ли е изправната страна по договора легитимно към едностранното му прекратяване, което право в тази хипотеза принаделжи единствено на нея. Прекратяването представлява едностранно правно действие на изправната страна. Необходимо е обаче изявлението до другата страна, за да бъде легитимно да достигне до нея. В случая спазването на това изискване не се оспорва. Независимо от това, то се установява и от представените писмени доказателства за изпращане на уведомлението чрез електронната поща на Българската федерация по баскетбол (БФБ) и за получаването му от тази на жалбоподателя.

Що се касае до другия релевантен факт – неизправността на другата страна по договора – в случая жалбоподателя, то той не оспорва този факт, не представя никакви доказателства за извършеното плащане на твърдените като негово неизпълнение на договора дължими суми.

С оглед на изложеното обосновано и законосъобразно НБЛ, в съответствие с раздел 1, чл.1, т.1.2 от Правилника на БФБ за смяна на клубна принадлежност и трансферните права на състезателите е извършила картотекирането на състезателя Станимир Маринов в БК Левски за сезон 2014/2015г.

По изложените съображения жалбата следва да бъде отхвърлена, като неоснователна.

Арбитражната комисия водима от горното и на основание чл.7 от Правилника за работата на Арбитражната комисия РЕШИ:

Отхвърля подадената от Сдружение Баскетболен клуб Балкан Ботевград срещу решение №2 от 04.11.2014г. на Националната баскетболна лига, с което състезателят Станимир Маринов е картотекиран в БК Левски за сезон 2014-2015г.

Решението е окончателно.“