Мечтата стана реалност - Григор Димитров е на полуфинал на Уимбълдън, след като буквално побърка защитаващия титлата си Анди Мъри с 3:0 сета - 6:1, 7:6, 6:2!

Българинът изигра изумителен мач, в който правеше каквото поиска по корта за разлика от своя съперник. Шотландецът не бе на обичайното си ниво, но за това голяма роля изигра перфектната игра на Димитров, който бе стабилен през целия двубой, в нито един момент не се поддаде на напрежението и след малко над 2 часа игра заслужено стигна до най-големия успех в досегашната си кариера.

Мачът започна с трудно спечелен гейм за Григор, но до края на първия сет българинът бе господар на корта и след само 25 минути поведе с 6:1. Втората част бе най-равностойната като в нея българинът стигна до пробив, който моментално бе върнат от съперника му. В тайбрека обаче Гришо показа железни нерви и отново излезе победител. В третия сет отново на корта имаше един тенисист - Григор Димитров. Момчето, стигнало от Хасково до елита на световния тенис стигна до нови два пробива, с които спечели сета с 6:2, а с това и мача.

Така Гришо детронира шотландеца и влезе в топ 4 на най-престижния турнир в света. Негов съперник на полуфинала ще бъде победителят от мача между Новак Джокович и Марин Чилич, които играят в момента. За достигането си до тази фаза на турнира, Димитров си заслужи чек на стойност 440 хиляди паунда, както и 720 точки за световната ранглиста, с които ще се изкачи до деветото място, изпреварвайки именно Анди Мъри.

Триумфът на българското момче на Централния корт в Лондон бе наблюдаван от ВИП-персони като Принц Уилям и Кейт Мидълтън, както и актьорът Хю Грант. В ложата на Григор бяха баща му Димитър Господинов, майка му Мария, менторът му Георги Стоименов, а в тази на Мъри новият му треньор Амели Моресмо, както и приятелката на шотландеца Ким Сиърс гледаха невярващо случващото се на корта.

Началото на мача бе трудно за Григор - Мъри имаше точка за пробив, която бе отразена от Димитров, който след това успя да спечели първия гейм. Последваха два безпроблемни гейма за сервиращите, а при 2:1 слабият сервис на Мъри и отличният ретур на българина доведоха до пробив и 3:1. Той бе моментално затвърден, след което няколко непредизвикани грешки на шотландеца доведоха до нов пробив за Григор и то на 0! В тези моменти българинът имаше тотално надмощие по корта и заслужено спечели сета с 6:1 след само 25 минути.

Мъри спря негативната серия с бърз гейм в началото на втория сет, дошъл под бурните аплодисменти на зрителите. Гришо обаче направи същото, след което стигна до 40 равни на сервис на съперника си. Шотландецът се измъкна от ситуацията, но в следващите минути българинът продължи да бъде по-добрият на корта.

При 3:3 Григор стигна до брейкбол, който бе спасен. Нова грешка на Мъри обаче доведе до втори шанс, а топка в аут на шотландеца значеше така желания пробив за Григор - 4:3.

За съжаление в следващия гейм българинът показа колебания в играта си и няколкото му грешки се оказаха решаващи, за да успее Мъри веднага да върне пробива. Шотландецът на свой ред имаше затруднения в следващия гейм, но все пак успя да спечели и за първи път да излезе напред в резултата - 5:4. Григор сервира за оставане в сета и с добър сервис се справи, въпреки че бе направил и двойна грешка.

Феноменален ретур, последван от мъдра игра от линията доведоха до две възможности за пробив пред Григор. Те обаче бяха набързо отразени от шотландеца, след което ас и още един добър сервис му донесоха успех в гейма.

Григор отново се справи в трудната ситуация и докара сета до тайбрек. Той пък започна с два поредни минипробива, а при 4:4 Григор успя да стигне до нова точка при сервис на Мъри след страхотен минаващ удар. Така всичко вече зависеше от двата сервиса на българина, а той се справи страхотно - първото разиграване завърши с излизане на мрежата и перфектна къса топка, а при второто нашето момче накара съперника си да сбърка и така стигна до успеха, който го доближи само на сет от класиране на полуфинал на Уимбълдън.

Началото на третия сет бе белязано от няколко великолепни разигравания, а първите трудности за Григор бяха при 2:2, когато на негов сервис се стигна до две равенства. Той обаче си взе гейма, а след това успя да стигне до пробив. Мъри водеше с 40:15, но борбената игра на Димитров доведе до три успешни точки за него и предимство. Тук нервите на шотландеца не издържаха и той направи двойна грешка, която приближи гордостта на Хасково и цяла България на 2 гейма от победата.

Григор без притеснение затвърди пробива, а Мъри сякаш се предаде и още в следващия гейм, при сервис на шотландеца, брилянтната игра на Димитров доведе до 40:15 за българина. Мъри спаси първия мачбол, но при втория Григор видя топката на съперника си в мрежата и вдигна триумфално ръце като победител и първи полуфиналист в тазгодишното издание на Уимбълдън!

ВИЖТЕ МОМЕНТИ ОТ МАЧА НА ГРИГОР ТУК И ТУК

Коментирайте двубоя в нашия форум!