Цветана Пиронкова приключи участието си на Откритото първенство на Франция - Ролан Гарос на 1/4-финалите. Българката загуби с 4:6, 6:7 (6) от Саманта Стосър  и приключи великолепното си участие в Париж.

Австралийката спечели жребия и тръгна със сервис.  Първият гейм тръгна равностойно, но Стосър си го взе и поведе с 1:0. Цвети не се затрудни и си взе подаването във втория гейм, за да изравни на 1:1. В третия гейм Пиронкова имаше възможност за пробив, но го пропусна. Следващият път обаче успя пак да вземе предимство с отличен удар, а след това и проби за 2:1.

На корт "Филип Шатрие" срещата продължи да върви равностойно, а Стосър успя да си върне, проби и изравни резултата 2:2. В петия гейм българката имаше две възможности за пробив, Стосър успя да се върне в гейма като изравни - 40:40. Цвети се събра и отново успя да вземе предимство и спечели за 3:2, а това беше и трети пореден гейм с пробив за една от двете тенисистки.

В шестия гейм Пиронкова затвърди пробива си и поведе с 4:2.  В седмия гейм българското момиче поведе с 40:0, но загуби и резултътат стана 3:4. Двойна грешка на Пиронкова доведе до 30:30 в осмия гейм, но Стосър с по-добра игра успя да изравни резултата с пробив до 4:4, взе си подаването в следващия гейм и поведе с 5:4, след като водеше с 40:0. Цвети стигна до 30:40, но силите не й стигнаха за обрат.

Стосър беше като машина и проби, за да победи в гейма и да поведе с 1:0 сета след 6:4.

В първия гейм на втория сет Пиронкова имаше възможност за пробив, но го пропусна и Стосър поведе с 1:0. Пиронкова си взе сервиса и изравни до 1:1. Българката тръгна много добре в третия гейм и поведе с 40:0, и успя да спечели на 15, след като направи пробив. Двете си размениха по един гейм, като на Стосър беше по категоричен начин на 0 и резултатът стана 3:2 в полза на Пиронкова. Последва пробив за Стосър и резултатът беше изравнен до 3:3, а непредизвиканите грешки при австралийската тенисистка изчезнаха.

Стосър си взе подаването в седмия гейм и поведе с 4:3. Появиха се и капки дъжд на корта, но играта продължи. Цветана успя на няколко пъти да стигне до предимство и да изравни резултата до 4:4. На три пъти Цвети успя да вземе предимство в деветия гейм, но в крайна сметка българката загуби и резултатът стана 4:5 във втория сет. За по-малко от 90 секунди Пиронкова си взе сервиса на 0 и изравни резултата до 5:5.

Стосър успя с мощен сервис да си вземе гейма и поведе с 6:5.  Пиронкова си взе сервиса и изравни за 6:6, след което последва тайбрек. Цветана успя да тръгне с мини пробив, но тя загуби предимството си и Стосър изравни за 1:1.  Последваха четири поредни точки за българката за 5:1, за да се стигне до 6:5 в полза на Цвети. Въпреки усилията си Пиронкова загуби тайбрека с 6:8, а с това и мача след 4:6, 6:7 (6).