Уникална Цвети Пиронкова е на четвъртфинал на Ролан Гарос след феноменален обрат срещу втората в света Агниешка Радванска. Мачът между двете започна в неделя, а дъждът сложи временно точка на спора при изглеждащия непреодолим аванс от 6:2, 3:0 в полза на полякинята.

Двубоят бе подновен във вторник и надали бяха много оптимистите за шансовете на българското цвете. Чаровната пловдивчанка обаче шокира всички, печелейки 6 поредни гейма, за да спечели сета с 6:3. Нов дъжд над Париж обаче отново прекъсна мача. След два часа пауза двете отново излязоха на корта, а серията на Пиронкова бе удължена до 10 поредни гейма, с което тя поведе с 4:0 в третия сет. Радванска върна единия пробив, но до края Цвети игра перфектно в своите сервис геймове и така стигна до най-големия си успех на Ролан Гарос!

За Пиронкова това е трети четвъртфинал на турнир от Големия шлем, след като има по един полуфинал и четвъртфинал на Уимбълдън. Преди триумфа срещу Радванска, Пиронкова постигна двусетови победи над Сара Ерани, Йохана Ларшон и Слоун Стивънс. Чаровната пловдивчанка обаче няма намерение да спира дотук. На четвъртфиналите съперничка на Цвети ще бъде австралийската Саманта Стоусър, която също днес победи Симона Халеп със 7:6(0), 6:3. Най-вероятно двубоят между двете ще е в сряда, но всичко зависи от капризния дъжд над Париж. До момента двете са играли помежду си 5 пъти като Стоусър води с 4:1 победи. Последният им мач обаче бе в полза на Пиронкова, на трева през миналия сезон. Двете не са играли на клей.

С класирането на четвъртфинал Пиронкова си осигури 300 точки за световната ранглиста, с които в понеделник ще направи огромен скок в ранглистата, където се очаква да бъде №70, след като на старта на Ролан Гарос бе 102-а.Това увеличава и шансовете на Цвети да си осигури класиране за Олимпиадата в Рио. 

Ето как се разви мачът, който започна в неделя и завърши с щастлив край във вторник:

Първи сет

0:1 Мачът започна с маратонски 7-минутен гейм при сервиса на Радванска. Пиронкова демонстрира уверена и агресивна игра като се бори до последно, спаси четири геймбола и на свой ред пропусна един шанс за пробив. Все пак от петия опит Радванска съумя да спечели откриващия гейм.

0:2 За съжаление Радванска постига пробив в първия сервис гейм на полякинята. От 15:30 българката стигна до геймбол за 40:30, но съперничката стигна до равенството, след което Цвети пропусна още един геймбол, а две поредни грешки от ракетата на пловдивчанката доведоха до пробива.

1:2 Пробивът изобщо не притесни Пиронкова, която прави рибрейк! Отново много мощна игра затрудни максимално Радванска, която набързо изоставаше с 0:30. Полякинята стигна до 30:30, но лош опит за къса в мрежата даде брейкбол за Цвети. Той пък бе оползотворен, след като българката не се притесни и да излезе на мрежата.

1:3 Нов маратонски гейм, който продължи над 10 минути. За съжаление обаче въпреки всички усилия Пиронкова не успя да затвърди пробива и отново изостава с два гейма. Двете се вкопчиха във всяка една точка като Цвети пропусна три геймбола. Полякинята на свой ред пропусна три брейкбола, но при четвъртия имаше успех.

1:4 Първи сравнително по-бърз гейм, в който Пиронкова поведе с 30:15, но Радванска все пак успя да вземе подаването си и да поведе с 4:1.

1:5 За съжаление Пиронкова отново не успява да вземе подаването си като Радванска взе важните точки и е само на гейм от успех в сета.

2:5 Пиронкова обаче се връща в борбата за сета след втория си пробив! Вихрено начало набързо доведе до 0:40, а при 15:40 мощен ретур от бекхенд донесе гейма в полза на пловдивчанката.

2:6 За съжаление обаче сетът завърши, след като Пиронкова така и не съумя да спечели гейм на своя сервис. Радванска се възползва от втория си сетбол и сложи край на първата част.

Втори сет

0:1 Радванска започва уверено втория сет и след гейм на 30 повежда и в него.

0:2 Нов сервис гейм на Пиронкова, нов пробив. Цвети губеше с 15:40, но все пак стигна до 40 равни преди обаче Радванска да си осигури нов шанс за пробив и да го реализира след мощен ретур.

0:3 Пиронкова опита да върне пробива, но разнообразната игра на Радванска не ѝ даде шанс и полякинята повежда убедително с 3:0.
Веднага след края на гейма пък мачът бе прекратен заради дъжд.

След двудневно прекъсване, двубоят се поднови със сервис на Пиронкова.

1:3 След като не успя да вземе нито един гейм при подаването си в неделя, сега Пиронкова успява да направи това от първия си опит. След като пропусна два геймбола и даде шанс за пробив на съперничката си, Цвети все пак взе три поредни точки и намали изоставането си във втория сет.

2:3 Великолепно начало на доиграването! Пиронкова връща и пробива след нов оспорван гейм, в който имаше предимство и при втория си брейкбол успя да матира втората в схемата.

3:3 И пробивът е затвърден! Уверен гейм на 15, след който резултатът в сета вече е равен.

4:3 Великолепната серия на Цвети продължава с втори пробив! Агресивна игра и великолепни ретури засега са рецептата за успех до момента. Пиронкова стигна до брейкбол при 30:40, от който се възползва след топка в мрежата на полякинята.

5:3 Скоростен сервис гейм на Цвети, който завършва на 0 и нашето момиче вече е само на гейм от успех в сета!

6:3 Нов пробив с цената на сет в полза на Пиронкова!

След края на сета двубоят отново бе прекъснат заради дъжд, а второто подновяване дойде след близо 2 часа пауза.

Трети сет

1:0 Цвети започва успешно второто подновяване на мача. Нейният сервис гейм стартира с 0:30, но Пиронкова запази самообладание и взе следващите четири точки.

2:0 Пробив за Пиронкова! Нашето момиче поведе с 40:15, но грешка от форхенд и скъсан кордаж доведоха нещата до равенство. Двойна грешка на Радванска обаче даде нов шанс за пробив на Цвети, която достигна до важната точка след смела игра на мрежата.

3:0 Нов гейм за българката! Първият сервис на Цвети не вървеше, но за сметка на това тя демонстрира уверена игра от основната линия, което донесе успеха.

Радванска има някакъв проблем с китката, заради който взе медицински таймаут.

4:0 Нов пробив за Пиронкова! Радванска направи няколко грешки, подпомагана от страхотната игра на Пиронкова, която печели гейма на 0!

4:1 За съжаление Радванска приключва с пробив феноменалната серия от 10 поредни гейма в полза на Пиронкова. Цвети поведе с 40:30, но след отличен минаващ форхенд Радванска изравни. Полякинята поиска в този момент двубоят да бъде прекъснат заради поредния дъжд над Париж. Съдията на стола обаче прецени, че дъждът е лек и играта продължи, а с известна доза късмет Радванска спечели следващите две разигравания.

4:2 След няколко грешки на Пиронкова геймът отива в полза на Радванска, която намалява пасива си.

5:2 Тежък гейм, в който за щастие победител е Цвети! Полякинята поведе с 30:0, но Цвети обърна, за да стигне до геймбол. Последва маратонско разиграване, спечелено от Радванска, но за щастие следващите две точки бяха в полза на Пиронкова, която се доближава на гейм от победата!

5:3 Този път интрига няма. Радванска печели гейма на 0, а Пиронкова ще сервира за влизане на четвъртфинал.

6:3 Гейм, сет и мач! Пиронкова се възползва от втория си мачбол и продължи своята приказка в Париж!