Най-добрият български тенисист Григор Димитров преодоля първия кръг на последния за годината турнир от Големия шлем - US Open. На старта в Ню Йорк той се справи с испанеца Иниго Сервантес, който е извън Топ 70 на света с 3:0 сета (6:2, 6:4, 7:6) за малко повече от два часа. 

Тази битка започна феноменално за българина, който летеше по корта в началото. Той взе първите четири гейма в мача, като в актива му имаше и два пробива. После допусна леко отпускане и испанецът върна два гейма, но всичко свърши и при 6:2 след пробив в последния гейм Гришо поведе с 1:0 сета. 

След това обаче срещата се изравни. Във втората част Сервантес се съвзе и вече сервисът му не беше тази лесна за превземане крепост. И двамата си размениха по една възможност за пробив в течение на сета, но всичко трябваше да се реши в 10-ия гейм. Тогава Димитров стигна до така важния пробив и затвори частта, за да дръпна с 2:0 сета. 

Драмата обаче остана за третата част. Тя вървеше без пробиви до 11-ия гейм, когато Сервантес проби и сякаш мачът отиваше към четвърти сет. Но Гришо показа характер и се измъкна от трудната ситуация, като веднага върна пробива и доведе нещата до тайбрек. Там също имаше обрати. 

Сервантес получи първи сетбол, но Гришо го спаси. Впоследствие той стигна до два мачбола и при втория се възползва и след 9:7 в тайбрека се поздрави и с крайния успех. Следващият му съперник ще бъде добре познатият му французин Жереми Шарди. А развитието на целия мач можете да прочетете в текста отдолу. 


ПЪРВИ СЕТ: 

1:0 - Убедителен първи гейм в полза на Гришо. Той вкара хубави първи сервиси и даде само една точка на съперника си. Българинът повежда с 1:0. 

2:0 - Българинът повежда с пробив. Той стигна до две възможности да вземе подаването на испанеца. Сервантес спаси втората, но после направи двойна грешка и подари пробива на Димитров. 

3:0 - Димитров затвърждава пробива. С уверена игра на сервис и силни разигравания, нашето момче лесно взе гейма си и поведе с 3:0. 

4:0 - Гришо вече прави втори пробив. След двойна грешка на Сервантес той получи възможност за пробив, която реализира и дръпна вече с 4:0 и всичко изглежда предрешено в този сет. 

4:1 - Сервантес обаче не се предава и връща единия пробив. Но всичко беше заради грешките на Димитров, като последната от тях беше двойна и даде възможност за пробив на испанеца, която той реализира след дълго разиграване. 

4:2 - Сервантес печели първия гейм на собствен сервис. Този път е доста по-убедителен на сервис и намали резултата на 2:4. 

5:2 - Гришо прекъсна серията на опонента си и взе подаването си. Той имаше съвсем леки затруднения, но заради собствени грешки. В крайна сметка даде само две точки на испанеца и поведе с 5:2. 

6:2 - Първият сет е на сметката на Гришо, след като направи още един пробив и затвърди доминацията си. Сервантес направи куп грешки, включително и поредната си двойна такава, и улесни максимално задачата на българина, който реализира втория си сетбол. 

ВТОРИ СЕТ: 

1:0 - Страхотно начало на втория сет за Димитров. Той взе подаването си на нула, като това включи и едно страхотно разиграване, при което стигна до невъзможна къса топка. 

1:1 - Сервантес имаше много трудности, но взе подаването си. Това се случи, въпреки слабите му сервиси и благодарение на успеха в дългите разигравания. 

2:1 - Гришо имаше леки затруднения на свой сервис, след като изоставаше с 15:30, но бързо се съвзе и лесно взе останалите три точки, за да дръпне с 2:1. Без пробиви досега във втория сет. 

2:2 - Сервантес отново е колеблив на сервис, макар че реализира и ас. Все пак той успя да измъкне подаването си и да изравни резултата на 2:2. 

3:2 - Григор повежда с 3:2. Той можеше по-рано да си реши гейма, но джентълменски призна, че дадена за аут топка при удар на Сервантес е вътре. Точката беше преиграна и той я загуби. Впоследствие  обаче взе подаването си, за да дръпне в резултата. 

3:3 - Сервантес все още не се предава. Той допусна точка за пробив на своето подаване, но я отрази и в крайна сметка реализира още две точки, за да спечели гейма. 

4:3 - Григор взе подаването си на нула и отново повежда в резултата след сигурна игра на свой сервис. 

4:4 - И Сервантес отстрани колебанията при сервиса си, което му позволи да стигне отново до равенство, след като даде само една точка на Гришо. 

5:4 - Димитров имаше сериозни затруднения, но измъкна подаването си. За първи път в този сет той даде шанс за пробив на Сервантес, но успя да го спаси и после с хубави сервиси и разигравания след това взе гейма и поведе с 5:4. 

6:4 - Димитров взима и втория сет, след като реализира първия си пробив, но в най-точния момент. Той получи сетбол, при който принуди съперника си да сгреши и поведе с 2:0 сета. 

ТРЕТИ СЕТ: 

1:0 - Григор взима първото си подаване в третия сет. Макар че се стигна до изравняване в края, българинът демонстрира характер и взе гейма, без да се стига до възможност за пробив. 

1:1 - Без проблеми Сервантес в първия му сервис гейм.

2:1 - Българинът се оттегля на първата почивка в сета при аванс от един гейм. Хасковлията не даде нито една точка на съперника си.

2:2 - Сервантес трябваше да положи огромни усилия, за да спаси подаването си. Григор не беше докрай агресивен и това спомогна на противника му да не мисли за спасяването на токи за пробив.

3:2 - Григор отново взима подаването си, но вече съпротивата на Сервантес е доста по-сериозна. И въпреки това нашето момче се справя перфектно. 

3:3 - Сервантес спаси подаването си и битката продължава при 3:3. 

4:3 - Гришо отново води в резултата, след като спаси точка за пробив. Иначе последната точка в този гейм беше просто страхотна, като в нея българинът атакуваше на мрежата, но испанецът се отбраняваше великолепно. В крайна сметка обаче се стигна до смач, при който Сервантес нямаше как да реагира. 

4:4 - Сервантес започна да вкарва много добре сервиса си и в крайна сметка изравни на 4:4. 

5:4 - Димитров е просто безпогрешен на сервис, като реализира цели два аса и допусна съперникът му да направи само една точка. В крайна сметка нашето момче отново повежда. 

5:5 - Сервантес не се предава и още се бори за оставането си в мача. Сервисът му потръгна и все по-често затруднява Гришо. В една от точките в този гейм българинът пробва "хот-дог", но го прати в аут. 

5:6 - Гришо допуска пробив в най-неприятния момент. Играта в този гейм беше изключително равностойна и Сервантес получи две възможности за пробив, като при втората се възползва и поведе в заключителните моменти на сета с пробив. 

6:6 - Браво на Григор! Веднага върна пробива с единствената възможност, която имаше за това. Така доведе нещата до тайбрек. 

7:6 - Гришо печели мача за два часа и 15 минути! В тайбрека той спаси сетбол и при втория си мачбол прекърши испанеца. Във втория кръг Димитров среща Жереми Шарди.