Един от най-емоционалните дни в историята на US Open  завърши с отпадането на двамата фаворити на полуфиналите- Роджър Федерер и Новак Джокович. Най-напред 10-ият в схемата Кей  Нишикори (Япония) спря сърбина от пето поредно участие на финал  на Флашинг Медоус, след като спечели с 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3.  

Малко след това 14-ият в схемата хърватин Марин Чилич отстрани 17-кратния шампион в Големия шлем Роджър Федерер в три сета за  час и 45 минути с 6:3, 6:4, 6:4. Така за първи път от 2005 г. насам финал на турнир в  големия шлем ще бъде без някой от големите трима Рафаел Надал,  Роджър Федерер и Новак Джокович.

"Голям ден за Хърватия и за Япония. Всеки, който е достигнал до този етап, заслужава да стигне и до мача за титлата, защото  той е награда за здрава работа. Надявам се, че двамата финалисти ще направят добър мач", каза леко разочарованият Федерер.  

Двамата с Джокович имат общо 24 титли от Шлема, докато утрешните претенденти за титлата никога не са достигали повече от  полуфинали. 24-годишният японец изглеждаше доста свеж, изненадващо  предвид петсетовите мачове срещу Стан Вавринка и Милош Раонич в  кръговете преди това.

Специално срещу канадеца той напусна корта в 2:26 часа след полунощ, но това не му попречи да бъде по-агресивен от Джокович. Два дни по-рано пък отстрани  прогресиращия швейцарец Вавринка в мач, който продължи 4 часа и 15 минути. Така неуморният Нишикори се оказа, че е прекарал в  игра 11 часа и 16 минути в последните си три срещи.

Чилич пък миналата година със сигурност е гледал US Open  по телевизията, тъй като по това време изтърпяваше четиримесечно наказание лишаване от състезателни права заради забранен  препарат, който така и не се разбра как е получил.

"Работих здраво, всеки ден съм тренирал, особено по време на наказанието. За втори път съм на полуфинал и този мач срещу  Роджър определено ще остане като най-доброто в кариерата ми.  Сега имам насреща си истински убиец на гиганти."

"За да спре тези  топтенисисти, Нишикори показа невероятни качества. Финалът за  мен ще бъде специален ден, а вероятно и за него също", каза  Чилич. Той спечели точките си при първи сервис в 71 процента от  случаите и при втори едва 48 процента, като статистиката му  показваше 43 уинъра- 15 повече от Федерер.

Но не само швейцарецът беше разочарован след двубоя. Световният номер едно Джокович също разкритикува сам себе си и сподели, че не е показал най-доброто от играта си. 

"Бях далече от най-балансираната си игра. Просто Нишикори  беше по-добър почти по всички показатели днес от мене. Направих  много непредизвикани грешки. Дори когато се връщах в мача след  някои изпуснати от мене ситуации, отново грешах и пак давах  предимство на противника."

"Дори и във втория сет, който спечелих, не е това, което трябва да бъде моята игра", коментира Джокович.  Журналист обаче го попита дали все още не е под емоциите от  сватбата и бременноста на съпругата му. Двамата очакват първото  си дете в края на годината.

"Разбира се, за мен това е емоция. Аз също съпреживявам  бременността на съпругата ми. Но не съм спирал да мисля за  тениса по начина, по който съм мислил и преди. Винаги се старая  да дам най-доброто от себе си и най-доброто от мене днес беше  това", обясни още Джокович.

Попитан дали ще играе за Купа Дейвис  другата седмица срещу Индия, световният номер 1 заяви, че първо  ще разговаря с капитана на отбора и тогава ще прецени.