Най-титулуваният играч в съвременния тенис Роджър Федерер претърпя шокираща загуба на полуфиналите на US Open. Смятаният за фаворит за 18-а титла от Големия шлем швейцарец беше изхвърлен на предпоследното стъпало от хърватина Марин Чилич. 

При това победата за опонента му дойде в три сета - 6:3, 6:4, 6:4. Така ФедЕкспрес не успя да се възползва от отпадането на другия голям фаворит Новак Джокович на полуфиналите от Кей Нишикори и си тръгва от Ню Йорк преди спора за титлата. 

Малцина очакваха такъв развой, още повече че Чилич беше загубил предишните пет сблъсъка между двамата. Хърватинът обаче показа изключителна стабилност на сервис и това беше основното му оръжие срещу далеч по-разнообразния опонент. 

Още в самото начало на мача той блъскаше здраво топката от начален удар и не даваше шансове на Федерер. Чилич стигна до ранен пробив още в четвъртия гейм и той му се оказа достатъчен, за да поведе впоследствие с 1:0 сета. 

Безупречните сервиси на хърватина продължиха и във втората част, докато определено швейцарецът изпитваше затруднения. Отново Чилич проби рано, а бившият номер едно имаше трудности при подаването си. Нещата почти се повториха и след 6:4 поставеният извън Топ 10 в основната схема поведе с 2:0. 

В третата част дойде и развръзката. Федерер изглеждаше уверен, че може да направи обрат, както срещу Гаел Монфис в предишния кръг. Швейцарецът взе първия си и впоследствие оказал се единствен пробив в мача при 2:1 в своя полза. Но Чилич веднага го върна и след това нямаше грешка на сервис. 

На свой ред той проби още веднъж бившия номер едно за 4:3, след което мачът беше в ръцете му. Хърватинът затвори частта при 6:4 след три поредни аса и един от редките си завършващи удари от бекхенд и шокиращо или не, стигна до финала. 

Там ще срещне Кей Нишикори, който изхвърли Новак Джокович. С този финал на този US Open един вид беше сложен край на тоталната доминация на Топ 4 в световния тенис - Надал, Джокович, Федерер и Мъри. 

За първи път от 2002 г. насам никой от тези четирима тенисисти няма да е на финала на турнир от Големия шлем. За последно това беше при сблъсъка между Марат Сафин и Лейтън Хюит преди 12 години в Австралия. А също така за първи път от въпросната година насам играчи извън Топ 10 ще си оспорват титлата на турнир от подобен ранг.