Рекорден контингент от 292 жени ще бъдат част от 555-членната американска делегация на олимпийските игри в Рио де Жанейро, които започват в началото на месец август. Отборът беше обявен в окончателния си вариант от Олимпийския комитет на САЩ (ЮСОК), като местните спортисти ще участват в 244 от 306-те дисциплини.

Американците завършиха на първо място в класирането по медали в Лондон през 2012-а година, след като спечелиха 46 златни отличия при сбор от общо 104. Рекордният брой представители на нежния пол подобрява постижението на Китай, който се състезава с 298 дами в Пекин. Това е и вторият случай в историята, в който американците включват в олимпийския тим повече жени, отколкото мъже.

"Това е историческо постижение и аз съм доволен, че нашият отбор изглежда по този начин. Смятам, че така отново доказваме, че женските дисциплини стават все по-силни и дават отлични възможности за развитие на младите дами в САЩ", каза президентът на ЮСОК Скот Блекмън след публикуването на списъка с олимпийци.

В американския тим бяха включени 191 спортисти, които вече са били на олимпиади. Рекордьор с шесто участие на летни игри е състезателят в спортната стрелба Емил Милев, който спечели сребро за България преди 20 години в Атланта. Ким Роуд, също състезателка в спортна стрелба, както и Филип Дътън в конния спорт са другите двама олимпийци, които ще заминат за шести път на летни игри. По пет участия имат рекордьорът по златни медали с 18 - Майкъл Фелпс (плуване), Серина Уилямс (тенис) и Кери Дженингс (плажен волейбол).
Алисън Филикс е най-успешната дама в американския отбор със своите четири златни и общо шест медала в леката атлетика. По всяка вероятност тя ще бяга в индивидуалната и отборната дисциплина на 400 метра./БТА