Президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков разказа за това как Изпълкомът на МОК е стигнал до решението да даде шанс на "чистите" руски спортисти да участват на Олимпиадата в Рио Де Жанейро.

МОК обяви, че при определени условия, международните спортни федерации ще могат да допускат руснаците до Игрите.

"Аз представих позицията на Русия. Главното решение е, че чистите спортисти ще могат да се състезават на Олимпиадата под руския флаг. Всяка федерация трябва да определи списък със спортисти и да потвърдят, че те са чисти. Ще се подхожда с особено внимание към взиманите проби. Освен това, няма да се допуснат спортисти, които вече са били уличавани в употреба на допинг," разказа Жуков.

"Аз разказах каква битка водим с допинга. Отговорността трябва да е персонална. Замесените трябва да бъдат жестоко наказани, но чистите атлети не трябва да бъдат наказвани," добави той.

"На заседанието се говореше как към руските спортисти не бива да се подхожда с презумпция за невинност, което пък противоречи на всички норми на международното право. Но у нас всички атлети се тестват в чуждестранни лаборатории. Към всички спортисти по света трябва да се отнасят по един и същи начин. Естествено е всеки атлет, дал допълнителна допинг проба, да бъде отстранен от Олимпиадата, не само нашите. Да наказваш невинни е все едно да отсечеш главата на някого, за да го излекуваш," продължи Жуков.

"Призовах своите колеги да се отнесат справедливо към нашите спортисти. На МОК се оказа невероятен натиск, но те се вслушаха в нашето мнение. Членовете на Изпълкома бяха единодушни за това решение. Алтернативата бе пълно отстраняване на Русия от Олимпиадата," завърши Александър Жуков.