Бразилското правителство уволни частната охранителна фирма "Артел", която беше наета преди няколко седмици, за да се грижи за допълнителната сигурност по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август.

Служителите от "Артел" ще бъдат заменени от части от националната гвардия, бивши и действащи полицаи от Рио и други бразилки щатове с обща численост от 3 хиляди души.

Причината е, че от кампанията не са успели да осигурят договорените 3400 охранители, а са информирали, че разполагат само с 500.

Фирма "Артел" беше наета допълнително, за да претърсва феновете на входовете на олимпийските съоръжения за опасни предмети и да извършва проверки с металдетектор.

Бразилското правителство ангажира други 85 хиляди души, които ще се грижат за сигурността по време на Игрите в Рио през август. По улиците на града ще патрулират войници, полицаи и служители на специалните части.

В същото време се появи обезпокояваща статистическа информация, че броят на убийствата в щата Рио де Жанейро за полугодието от януари до юни е нараснал със 17 процента.

Извършени са общо 2470 убийства срещу 2015 за същия период на миналата година.

Уличните кражби също са нараснали драстично с 34 процента.

Престъпността в града се счита за един от най-сериозните проблеми за организаторите на Игрите в Рио 2016, които ще се състоят от 5 до 21 август. /БТА