Даниел Рикардо от отбора на Ред Бул спечели невероятно вълнуващото състезание Гран При на Унгария. Фернандо Алонсо завърши втори, а Люис Хамилтън се наложи в битката със съотборника си Нико Розберг за третото място.

Надпреварата на Хунгароринг предложи страхотни емоции за зрителите като интригата за първите три места продължи до самия край. В крайна сметка обаче Рикардо се оказа големият печеливш, изпреварвайки Хамилтън и Алонсо в последните 5 обиколки на състезанието.

За австралиеца това е втора победа от началото на сезона, а с нея той продължава да демонстрира тотално надмощие над съотборника си – световният шампион Себастиан Фетел, завършил седми в Унгария. Пред немеца се наредиха още Фелипе Маса (пети) и Кими Райконен (шести), а останалите места в разпределянето на точки заеха Валтери Ботас (осми), Жан-Ерик Верн (девети) и Дженсън Бътън (десети).

Състезанието бе великолепно и за Хамилтън, който заради проблемите в квалификацията стартира от бокса, но въпреки това стигна до третото място, изпреварвайки и големия си съперник в класирането – своя съотборник Розберг, който стартира първи, но завърши четвърти. Това все пак беше достатъчно за немеца, за да остане лидер в класирането.

Розберг направи добър старт и запази първата позиция. От втора редица пък Валтери Ботас успя да изпревари световния шампион Себастиан Фетел и да заеме второто място.

Постепенно Розберг натрупа 10 секунди аванс, но катастрофа на Маркус Ериксон доведе до влизане на колата на сигурността.

Междувременно, стартиралият от бокса Хамилтън си проправяше път напред и около 30-ата обиколка се озова непосредствено зад Розберг и Фетел, които се бореха за петото място след влизането си в бокса.

Тежка катастрофа преживя Серхио Перес, който се заби в предпазните ограждения, а това наложи и жълт флаг за няколко обиколки. В 33-ата обиколка Розберг влезе в бокса, а Фетел направи грешка, заради която се обърна. Той продължи състезанието си, но загуби ценно време и позиции. Хамилтън се възползва, изпревари Верн и се настани на втора позиция.

Около 50-ата обиколка започна и истинската битка между великобританеца и Розберг. Хамилтън получи указания да пусне съотборника си, тъй като му предстои още едно влизане в бокса за разлика от Хамилтън, който трябваше да изкара без стоп до края на състезанието. Хамилтън обаче отказа да намали темпото и продължи да кара пред немеца.

Лидер в тези обиколки бе Рикардо, а след неговото влизане в бокса, начело се настани Алонсо.

В 57-ата обиколка и Розберг влезе при своя екип, след което излезе седми, но набързо изпревари Райконен, Фетел и Маса и се настани на четвърто място.

В същото време Алонсо, Хамилтън и Рикардо се приближиха на само 1.5 секунди между себе си. Рикардо бе с най-добро темпо и успя да изпревари Хамилтън, след което при оставащи 3 обиколки без проблеми се справи и с испанеца, който с износените си гуми само се надяваше да стигне до финала. Алонсо все пак запази втората си позиция.

Розберг успя да настигне Хамилтън и в последните метри дори се опита да го изпревари. Това обаче не се случи и така Хамилтън зае последното място на почетната стълбичка.

Класиране:

1. Даниел Рикардо (Австралия), Ред Бул - 1:53:05,058 час 
(средна скорост 162,691 км/ч) 
2. Фернандо Алонсо (Испания), Ферари - на 5,225 секунди
3. Люис Хамилтън (Великобритания), Мерцедес - на 5,857 
4. Нико Розберг (Германия), Мерцедес - на 6,361 
5. Фелипе Маса (Бразилия), Уилямс - на 29,841 
6. Кими Райкьонен (Финландия), Ферари - на 31,491 
7. Себастиан Фетел (Германия), Ред Бул - на 40,964 
8. Валтери Ботас (Финландия), Уилямс - на 41,344 
9. Жан-Ерик Верн (Франция), Торо Росо - на 58,527 
10. Дженсън Бътън (Великобритания), МакЛарън - на 1:07,280 минута 
11. Адриан Зутил (Германия), Заубер - на 1:08,169 
12. Кевин Магнусен (Дания), МакЛарън - на 1:18,465 
13. Пастор Малдонадо (Венецуела), Лотус - на 1:24,024 
14. Данийл Квят (Русия), Торо Росо - на 1 обиколка 
15. Жул Бианки (Франция), Маруся - на 1 обиколка 
16. Макс Чилтън (Великобритания), Маруся - на 1 обиколка

отпаднали:
Маркус Ериксон (Швеция), Кетъръм - 8 обиколка
Ромен Грожан (Франция), Лотус - 11 обиколка 
Нико Хюлкенберг (Германия), Форс Индия - 15 обиколка 
Серхио Перес (Мексико), Форс Индия - 23 обиколка
Камуй Кобаяши (Япония), Кетъръм - 25 обиколка
Естебан Гутиерес (Мексико), Заубер - 33 обиколка

* най-бърза обиколка: Нико Розберг - 1:25,724 минута
* пол пъзишън: Нико Розберг - 1:22,715 минута

генерално класиране при пилотите (11 от 19 старта):
1. Нико Розберг - 202 точки
2. Люис Хамилтън - 191
3. Даниел Рикардо - 131
4. Фернандо Алонсо - 115
5. Валтери Ботас - 95
6. Себастиан Фетел - 88
7. Нико Хюлкенберг - 69
8. Дженсън Бътън - 60

генерално класиране при конструкторите:
1. Мерцедес - 393 точки
2. Ред Бул - 219
3. Ферари - 142
4. Уилямс - 135
5. Форс Индия - 98
6. МакЛарън - 97

Следващото състезание - Гран При на Белгия на 24-и август.