Пилотът на Мерцедес Нико Розберг спечели състезанието за Голямата награда на Китай във Формула 1. Състезанието бе много интересно, като стартът предизвика някои размествания в челото, а впоследствие няколко болида влязоха в контакт и пострадаха.

Победата е шеста поредна за Розберг и общо 17-а в кариерата му. Германецът увеличи аванса си на върха в генералното класиране пред съотборника си Люис Хамилтън.

Стартиралият втори Даниел Рикиардо тръгна отлично и изпревари Розберг на старта, но в третата обиколка спука гума и изостана.

На втора позиция финишира Себастиан Фетел с Ферари, следван от пилота на Ред Бул Дани Квят. Руснакът се качва на подиума за втори път в кариерата си, като за първи път това се случи в Гран при на Унгария миналата година.

Кими Райконен завърши пети, следван от Фелипе Маса и Люис Хамилтън, който стартира последен, но стигна до седмото място. Десетката допълниха Марк Верстапен, Валтери Ботас и Карлос Сайнц.

Двете Ферарита пострадаха от сблъсъците на старта в Гран При на Китай. Кими Райконен трябваше да мине през бокса за смяна на предното крило на болида му. Райконен опита атака и бе ударен от своя съотборник Себастиан Фетел.

Същото се наложи и на Люис Хамилтън, и Ромен Грожан. Болидът на британеца бе закачен от Фелипе Насър и също трябваше да спре в бокса за смяна на предно крило.

Наложи се влизането на кола за сигурност, а при спирането в бокса на болидите, Себастиан Фетел мина леко рисковано край двама от конкурентите си.

Рикиардо пък спука задна лява гума и трябваше да мине през бокса, изпускайки лидерската позиция.

Състезанието продължи с честа размяна на позициите, заради влизането на пилотите в бокса, но Нико Розберг удържа преднината си и първото място.

Интересен момент към края на надпреварата бе изпреварване на Кими Райконен срещу Люис Хамилтън в последната част на състезанието за Гран При на Китай. Двамата заедно с Фелипе Маса се движеха на местата от 5-то до 7-о. Хамилтън пробва да задмине петия Фелипе Маса, но от това се възползва Кими Райконен, който успя да изпревари световния шампион в 47-ата обиколка на Гран При на Китай.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS