Популярността на Формула 1 в САЩ никога не е била малка, просто янките винаги са се вълнували повече от собствените си автомобилни шампионати - НАСКАР, Индикар, надпревари с драгстери, блъскащи се коли и прочие. Въпреки това обаче, Гран При на САЩ съществува още от началото на Формула 1 и досега се е провеждала на шест различни трасета, а ако добавим и състезанията в Лонг Бийч, Детройт, Лас Вегас и Далас, излиза, че там е имало най-много надпревари.

Още в първите години Инди 500 е част от календара, но участват само местни пилоти, защото за европейците е доста скъпо и трудно пътуването зад Океана. След Себринг и Ривърсайд, писта Уоткинс Глен взема домакинството в началото на 60-те и става арена на не едно и две напрегнати и драматични състезания. Там победи печелета пилоти като, Джим Кларк, Греъм Хил, Джеки Стюърт, Йохан Риндт, Емерсън Фитипалди, Карлос Рьотеман, Ники Лауда, Джеймс Хънт, Жил Вилньов и Алън Джоунс.

През 80-те Уоткинс Глен е заменено с други надпревари, някои от тях преминали под имена като Гран При Запад и Гран При Изток. Първото е в Калифорния, второто в Детройт, като и двете са на улични трасета. Има и две състезния в Лас Вегас, едно в Далас, а през 89-та домакин става Финикс. Всичките тези състезания от златната ера на Формула 1 си заслужават гледането, случвало се е всичко – изпреварвания, инциденти, повреди, грешки и неочаквани победители.

През 1991-ва е последната Гран при на САЩ на Финикс за дълго време и едва през 2000 година специално изградената нова част на Индианаполис посреща отново Формула 1. На това трасе, включващо и част от легендарния овал, Михаел Шумахер и Ферари са недостижими през повечето време, като само Мика Хакинен през 2001 и Люис Хамилтън в последното му издание - през 2007 успяха да донесат успех на Макларън.

Пет години по-късно Тексас прие първата си надпревара и оттогава насам Остин е неизменен домакин на американската Гран При.

С идването на новите собственици и с явните им намерения да популяризират повече Формула 1 в САЩ, нищо чудно в следващите години отново да се появат нови трасета там, но дали ще са за сметка на старите все още не е ясно.