Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън записа втора поредна победа в шампионата, след като спечели старта за Гран При на Канада. Британецът направи много слаб старт и за няколко обиколки изпусна първото място, но след това се реваншира с изключително стабилно представяне и реално спечели победата още преди изминаването на половината от обиколките. Ключова се оказа стратегията му с едно спиране в бокса, а в момента когато стана ясно, че основният му конкурент на трасето - Себастиан Фетел (Ферари) ще заложи на такава с 2 спирания.

Германецът даде всичко от себе си, но накрая трябваше да се задоволи с второто място, докато трети завърши пилотът на Уилямс Валтери Ботас. Финландецът показа много солидно каране и съумя да си пробие път към челните позиции, макар че в доста моменти надпреварата не се развиваше идеално за него.

Голямото разочарование на деня бе за другия пилот на Мерцедес Нико Розберг. Той бе изтласкан извън трасето още в първия завой от Хамилтън и се смъкна до 10-ата позиция, а буквално в последната минута при отчаян опит за изпреварване срещу Макс Ферстапен (Ред Бул) за малко не катастрофира след загуба на сцепление. Така германецът остана пети, но все още е лидер в генералното класиране.

Вълнуващите мигове на трасето Жил Вилньов започнаха още на старта, където намиращите се в челната редица Мерцедеси буквално бяха издухани от Фетел. Германецът веднага се възползва и поведе колоната, докато Хамилтън и Розберг водеха битка гума до гума, която завърши с контакт и излитането на Робзберг от трасето. Фетел даваше бърза обиколка след бърза обиколка, което допринесе за емоциите сред публиката. 

В 11-ата обиколка състезанието приключи за Дженсън Бътън от Макларън, чийто болид се възпламени на една от правите и започна да пуши от задната си част. Лошият уикенд за отбора се оформи съвсем в края на състезанието, когато Фернандо Алонсо бе изпреварен от Даниил Квят (Торо Росо) и се обърна към инженерите си с молба да се оттегли.

Тринадесетата обиколка на практика предизвести изхода от състезанието. Тогава Фетел влезе в бокса за смяна на гуми, а Хамилтън не го стори. Още в този момент стана ясно, че германецът ще трябва да води битка с времето, иначе просто ще остане втори. Той се постара максимално, докато Хамилтън изчака момента си и спря в бокса в 25-ата обиколка.

Второто спиране на Фетел дойде в 38-ата обиколка и оттам той се озова на 8 секунди зад световния шампион. Той започна да намалява разликата, която в даден момент падна почти до 5 секунди, ала в крайна сметка Хамилтън показа невероятно умение да съхранява гумите си и същевременно да изтисква максималният им потенциал.

Вече във финалните обиколки далеч по-интересна беше битката между Макс Ферстапен и Розберг за 4-ото място. В 64-ата обиколка германецът направи първата си сериозна атака за изпреварване, която се провали и той забави темпото. Точно във финалната 70-ата обиколка Ферстапен беше принуден да намали темпото си и Розберг получи нов шанс на старт-финалната права. Мерцедесът без проблем ускори покрай холандеца, ала точно преди спирането за завоя колата загуби сцепление. Тя се понесе извън трасето, като германецът имаше късмет да се озове в зона, която му позволи да овладее болида и да завърши пети, без загуба на позиции.

Гран При на Канада, топ 10:

1. Люис Хамилтън, Мерцедес

2. Себастиан Фетел, Ферари

3. Валтери Ботас, Уилямс

4. Макс Ферстапен, Ред Бул

5. Нико Розберг, Мерцедес

6. Кими Райконен, Ферари

7. Даниел Рикиардо, Ред Бул

8. Нико Хюлкенберг, Форс Индия

9. Карлос Сайнс, Торо Росо

10.Серхио Перес, Форс Индия

Генерално класиране при пилотите, топ 6:

1. Нико Розберг, Мерцедес - 116 т.

2. Люис Хамилтън, Мерцедес - 107 т.

3. Себастиан Фетел, Ферари - 78 т.

4. Даниел Рикиардо, Ред Бул - 72 т.

5. Кими Райконен, Ферари - 69 т.

6. Макс Ферстапен, Ред Бул - 50 т.

Генерално класиране при конструкторите:

1. Мерцедес - 233 т.

2. Ферари - 147 т.

3. Ред Бул - 130 т.

4. Уилямс - 81 т.

5. Форс Индия - 42 т.

6. Торо Росо - 32 т.

7. Макларън - 24 т.

8. Хаас - 22 т.

9. Рено - 9 т.

10. Заубер - 0 т.

      Мейнър - 0 т.