Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун призна, че най-вероятно от другия сезон финалният старт за сезона ще се върне към нормалното точкуване.

Другата седзица Абу Даби приема последното 19-о състезание от календара за 2014 година, като още преди старта на кампанията беше съобщено, че на „Яс Марина“ точките ще се удвояват. Целта бе, въпреки протестите на повечето пилоти и анализатори, да се съхрани до последно жива интригата за титлата, както се и случи.

Двамата съотборници от Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг са разделени само от 17 точки в полза на британец. Това означава, че ако германецът иска титлата, ще трябва да търси победа, а в същото време Хамилтън не бива да финишира по-високо от третото място.

Екълстоун обаче се притеснява повече от това да не би технически проблем да повлияе върху крайния изход, тъй като при повреда в един от двата Мерцедеса победителят ще направи голяма разлика пред втория. „Това ще хвърли сянка върху шампионата. Никой не харесва двоинет точки. Не мисля, че дори Бърни ги харесва в момента. Това е нещо, от което по всяка вероятност ще трябва да се отървем през идния сезон“, каза босът на германския тим Тото Волф.

Самият Екълстоун пък по-рано искаше двойното точкуване да важи не само за последния, ами и за финалните три старта. „Едно състезание е глупаво, но си представете ако ставаше дума за последните три. Това означава, че лидерът трябва да отвори разлика от минимум 150 точки, за да е сигурен, че ще вземе титлата. Отборите не го приеха, защото са големи идиоти.“

Сега обаче британецът значително смекчи тона си и мина в отстъпление. „Повече няма да предлагам за трите състезания. Няма им позволя да се захващат с тази тема. Истината е, че не знам какво ще правим през следващия сезон“, завърши Екълстоун.