Една от най-вълнуващите в световен мащаб футболни битки предстои. На 3 декември Барселона и Реал Мадрид ще премерят в сили в опит да спечелят поредното издание на Ел Класико.

Мегасблъсъкът на Испания винаги е бил зареден с особена страст и е провокирал големи емоции. Със сигурност традицията няма да бъде нарушена и този път.

Преди големия мач обикновено редом с нестихващите коментари и прогнози на дневен ред излизат историята и статистиката. Поглед към тях напомня любопитни факти. Медиите в Испания нееднократно са акцентирали върху моменти от миналото преди двубоя между вечните съперници, като са събуждали стари спомени за епичните дуели.

Така, например, в местната преса често са питали, знаете ли, че…

- Първият път, в който се противопоставя Реал Мадрид и Барселона, е през 1902-а година. Мадридчани и каталунците мерят сили на полуфинала на Копа де ла Коронасион (турнир, организиран от Алфонсо XIII). Битката е на 13 май, като пред 2000 зрители Барса триумфира с 3:1.

- Първото Ел Класико в историята на Ла Лига се състоява през февруари 1929-а година. Завършва с успех за Реал с 2:1, въпреки предварителните очаквания за успех на каталунците.  

- Реал Мадрид постига най-изразителните победи в Ел Класико. „Белите“ побеждават вечния си съперник с 11:1 през 1943-а година в двубой за Купата. Освен това, през 1935-а година мадридчани постигат успех 8:2 над каталунците в Ла Лига. Най-голямата победа на Барса е 7:2 през сезон 1950/51.

- Когато двубоите се играят на стадиона на Реал – „Сантиаго Бернабеу“ – най-често повтаряният резултат е 2:1 (независимо в чия полза).

Барса посреща Реал Мадрид в първото за сезон 2016/17 Ел Класико в събота, 3 декември, от 17.15 часа българско време. Мачът е от 14-ия кръг на Примера дивисион, като всички по-интересни новини около него ще може да проследите в сайта Gong.bg