Шампионът на Испания Барселона допусна поредната си грешна стъпка в първенството при традиционно трудното си гостуване срещу Реал Сосиедад на „Аноета“. Двубоят от 13-ия кръг завърши при 1:1, като домакините имат пълното право да съжаляват, че не победиха „блаугранас“. Голяма роля за това изиграха и съдиите, които отмениха кристално чист гол на баските в заключителните минути заради несъществуваща засада.

Тимът на Луис Енрике изобщо не приличаше на себе си и напомни за своята класа единствено при изравнителния гол на Лео Меси, негов 9-и в шампионата. Въпреки това той не бе от кой знае каква полза за каталунците, които се отдалечават все повече и повече от лидера Реал Мадрид, срещу когото е следващият им двубой. „Кралете“ имат 33 точки на върха, докато Барса и Севиля следват с по 27.

След четвърт час игра Карлос Вела получи лошо избитата от защитата на Барселона топка и проби отляво, след което центрира към далечната греда. Там Чаби Прието надскочи без проблеми Жорди Алба, ала изстрелът му с глава попадна право в ръцете на Марк-Андре тер Стеген.

Сосиедад усети слабостта на Барса при високите топки и в 18-ата минута Прието изпусна още по-чиста ситуация. Юри Берчиче финтира без проблеми Серхи Роберто отляво по атаката и отправи центриране към далечната греда. Жорди Алба скочи много неориентирано и остави Прието да стреля без особени трудности към вратата. Играчът на домакините обаче не можа да намери целта, като стреля много далеч покрай далечната греда.

Защитата на каталунците продължи да се пропуква под мощната преса на домакините. В 19-ата Карлос Вела получи цялото време на света да овладее малко зад точката на дузпата. Топката избяга леко на мексиканеца, който шутира много опасно. Кълбото премина на сантиметри в аут покрай левия стълб на Тер Стеген.

Луис Енрике демонстрира много нерви край пейката, а към края на полувремето сериозно се притесни за състоянието на двама от своите футболисти. Първо Карлос Вела падна странно върху Жорди Алба и крайният защитник трябваше да напусне за малко, за да получи медицинска помощ. Доста по-сериозна изглеждаше ситуацията на Жерар Пике, който нарани лявото си бедро, докато опитваше да предпази топката от излизане в корнер. Испанецът остана да лежи в болки извън терена, като отначало даде жестове за смяна. Лекарите отидоха при него и успяха да вдигнат.

Единственият по-инетресен миг в атака за Барса дойде малко преди почивката, когато Луис Суарес опита далечен шут от дистанция, с който не бе и близо да порази целта. Така гостите се оттеглиха на почивка без нито един точен изстрел в очертанията на вратата, пазена от Джеронимо Рули.

Енрике реагира на почивката и извади безличния Иван Ракитич, за да пусне Денис Суарес. В интерес на истината Барса стартира по-позитивно второто полувреме, като в 50-ата минута Неймар затрудни доста Рули с изпълнение на пряк свободен удар. От около 24-25 метра по диагонала отляво бразилецът потърси шут над стената, а стражът се изпъна и отрази.

Само три минути по-късно обаче Реал Сосиедад заслужено откри резултата. Уилиан Хосе да Силва се пребори мъжки с Хавиер Масчерано в наказателното поле на Барса и това го остави очи в очи с Тер Стеген. Стражът отрази първият шут, но последва втори, който дори застаналият на голлинията Жерар Пике не можа да спре – 1:0.

Авансът на домакините не се задържа много дълго, а Барса показа подходяща реакция. В 59-ата минута Бускетс пресече около централния кръг и веднага пусна към Неймар отляво. Бразилецът се втурна напред и премина като на парад през двама съперници. Вече в наказателното поле, той сви топката към точката на дузпата, където Меси първо овладя, а след това с безкомпромисен шут по диагонала изравни за 1:1.

В 65-ата минута Луис Суарес за момент си помисли, че е направил пълен обрат, когато бе изведен очи в очи с Рули и го финтира, за да вкара на празна врата. Съдиите обаче правилно отмениха гола заради засада, която беше видна и с просто око.

Четвърт час преди края подобен епизод имаше и за Реал Сосиедад, само че този път съдиите сбъркаха жестоко. Карлос Вела получи топката вляво от дъгата и изпрати изненадващ шут към горния десен ъгъл, който не остави никакви шансове на Тер Стеген. Топката отскочи от напречната греда, а Хуанми дотича и вкара на празна врата. Аситент-съдията обаче вдигна флаг за засада, докато повторенията показаха, че играчът на Реал е бил поне с метър в редовна позиция.

Барса не беше далеч от пълния обрат в 81-ата минута, когато Денис Суарес получи добра топка от Меси отдясно в наказателното поле и първо подмина пазача си, а след това мина и пакрай Рули, който леко го разбалансира. Халфът опита да запази равновесие и шутира към вратата от остър ъгъл, като защитник изчисти от голлинията.

Екшънът в заключителните мигове продължи. В 84-ата минута трима играчи на Барса тичаха редом до Вела, без да му попречат да напредне до дъгата, откъдето мексиканецът изпрати страхотен изстрел към долния десен ъгъл. Тер Стеген не мръдна от мястото си, а за негов късмет кълбото отскочи от външната страна на дясната греда.

В 90-ата минута домакините хванаха Барса на опасна контраатака, която премина през Вела по десиня фланг. Той стигна до наказателното поле, спря се и пусна много точен пас за резервата Естебан Гранеро. Бившият играч на Реал Мадрид трябваше да улучи вратата от около 8-9 метра, ала шутира в аут покрай близката греда.

Равенството не позволи на Реал Сосиедад да измести Атлетико Мадрид от четвъртата позиция. Баските остават пети с 23 точки, докато Атлетико е пред тях само с точка аванс.