С два гола на Карим Бензема Реал Мадрид се възползва по най-добрия начин от подхлъзването на Барселона и оглави класирането в Примера дивисион. „Лос меренгес“ се потрудиха доста за успеха си с 2:1 над домакина Атлетик Билбао и заедно със Селта Виго и Еспаньол остав сред отборите без загуба от началото на сезона.

Мачът на „Сан Мамес“ отново не донесе юбилейния гол № 500 за Кристиано Роналдо, като беше изпълнен и с немалко нерви.

Реал имаше голяма доза късмет за откриващия си гол в 19-ата минута. Вратарят на домакините Горга Ирайсос изпълни късо аут, като намери Микел Сан Хосе в дъгата пред наказателното си поле. Защитникът, без да забелязва притичащия зад гърба му Карим Бензема, реши отново да върне на вратаря, а французинът се хвърли на шпагат, за да отклони кълбото в мрежата – 1:0.

Малко по-късно Бензема можеше да се разпише отново, но този път не можа да стигне до подканящо центриране на Марсело.

В 41-ата минута вратарят на Реал Кейлор Навас също имаше работа, като Ариц Адурис засече центриране с глава и костариканският страж трябваше да избива. Секунди по-късно Реал организира контраатака и Матео Ковачич се озова сам срещу Ирайсос, но опитният страж парира навреме хърватина.

След почивката тактическото надхитряне между двата опонента стана още по-явно. В 67-ата минута Атлетик изглеждаже така, сякаш ще се върне в мача. Страхотно включване на Маркел Сусаета отдясно завърши с чудесно центриране към далечната греда, където Сабин с хубав плонж прати Навас в грешната посока, за да изравни.

Равенството обаче изтрая едва 3 минути, защото Иско проби в наказателното поле от фланга и центрира по тревата във вратарското поле. Ирайсос се размина с топката, а Бензема беше на точното място, за да порази опразнената врата – 2:1.

Въпреки всичко Атлетик имаше един последен шанс да стигне поне до точка. Две минути преди края Ибай Гомес се извиси сред наказателното поле на Реал и с глава насочи кълбото към горния десен ъгъл. Кейлор Навас обаче затвърди брилянтната си форма с нова веща намеса, избивайки в корнер.

Така с 13 точки и по-добра голова разлика от Селта, който има същият актив, Реал излиза на първото място в Ла Лига. За Билбао пък загубата е четвърта в петте мача дотук и им отрежда 14-о място с едва 3 точки.