Националният мъжки отбор по волейбол на България спечели последната си контрола преди европейското първенство в Полша.

Състезателите на Пламен Константинов се наложиха с 3:0 (25:19, 25:21, 25:19) над Белгия във втората проверка между двата тима в зала “Конгресна” във Варна.

Волейболистите ни безгрешни в първата проверка срещу Белгия

За България срещата започнаха Георги Братоев, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Николай Николов, Цветан Соколов и либеро Теодор Салпаров.

Домакините без никакви проблеми спечелиха първата част. Те поведоха с 3 точки в началото на гейма, а при двете технически прекъсвания резултатът бе 8:5 и 16:11 за България. Българските волейболисти не срещнаха сериозна съпротива и спечелиха първата част с 25:18.

В началото на втората част гостите успяха да поведат с 5:2, но националите ни изравниха при 5:5, а при първото техническо прекъсване резултатът бе 8:7 за България. Последваха 6 равенства в резултата, а при второто техническо прекъсване домакините водеха с 16:13. България успя без особени проблеми да вземе и втория гейм с 25:21.

Гостите показаха по-добра игра в началото на третата част и поведоха в резултата, като при първото техническо прекъсване водеха с 8:6. Домакините успяха да изравнят при 10:10, а след нови три равенствa при второто техническо прекъсване минималното предимство бе за България - 16:15. След прекъсването домакините показаха много по-добра игра и заслужено спечелиха гейма с 25:19 и съответно мача с 3:0.

По решение на треньорските щабове двата отбора изиграха още един гейм.

Най-резултатен за успеха на България бе Цветан Соколов, който записа 21 точки, а Николай Николов добави 10.

Двете контроли с Белгия бяха част от подготовката на тима за шампионата на Стария континент, който ще се проведе от 24 август до 3 септември в Полша. България е в Група С на турнира заедно с Русия, европейския вицешампион Словения и Испания.