Капитанът на женския волейболен тим на България Страшимира Филипова даде специално интервю за Гонг малко след поредната голяма победа на волейболистките срещу Япония. Тя говори за обстановката в отбора, успехите срещу световни сили и бъдещите очаквания.

„За мача с Япония честно казано очаквах, че ще играем много добре и ще бъдем близо до това да спечелим. Не съм мислила, че може да ги победим с 3:0 и да ги водим всеки гейм в началото. В кръга на шегата ще гледаме да побеждаваме с по 3:0, за да пестим сили, тъй като пътуванията наистина са много тежки. Не мисля, че Япония ни подцени в този мач. Все пак ние бихме Бразилия и други добри отбори. Те показаха много добра организация и според мен този мач беше важен за тях. Пред тяхна публика загубиха с 3:0, което показва, че ние не сме им позволили да играят тяхната игра“, каза Филипова.

Централната блокировачка заяви, че все още лично тя не прави никакви сметки за това какво трябва да се случи за попадането в челната шестица. „Сметки не правя. Този отбор вече направи нещо наистина голямо. Надявам се да получим и вниманието, което получава мъжкия отбор, който постига сериозни резултати. Със сигурност ще има горчивина в мен, ако не успеем да влезем в шестицата. Преди да заминем за мачовете казах, че ще победим Холандия и Куба. За другите групи нямах още предчувствие. Сега съм сигурна, че няма да подценим Чехия за утрешния мач“, допълни още Филипова.

Националката коментира и характера, който демонстрираха в отбора. „Знаем, че всичко зависи само и единствено от нас. Излизали сме от такива ситуации доста пъти до момента. Всичко е въпрос на търпение и концентрация. Все още не мога да кажа дали САЩ е по-силен отбор от Япония и Бразилия. Не сме ги гледали. Знаем, че са нов отбор“, допълни Филипова.

Капитанът на женския ни национален отбор си призна, че преди две години не си е и помислила, че този отбор може да играе на такова високо ниво. „Помните каква беше ситуацията преди две години по същото време. Тогава не съм мислила, че ще може да играем на такова високо ниво. Логично е, че всичко е въпрос на израстване. Преди мачовете за Гран При имахме поставени цели да се борим да попаднем между най-добрите, да покажем израстване като отбор във всеки мач и етап на Гран При. Мисля, че го постигнахме“, допълни Филипова.