София, Милано и Торино са трите града, които със сигурност  ще приемат мачове от Евро 2015 по волейбол за мъже. Шампионатът  на Стария континент ще се проведе между 9 и 18 октомври  следващата година.

 Вариантите за втори град-домакин на двубои от българска  страна са Варна и Ботевград. "Дадохме сериозен старт на подготовката за Евро 2015. То е  твърде важно за волейбола. Вече натрупахме опит в организацията  на подобни шампионати. За ремонта на залата във Варна навлязоха  процедури, които може да попречат на проекта. Може да се изчака  до ноември, а окончателната инспекция ще се проведе по-късно.

Инженер Данчо Лазаров

източник: Gong.bg, Георги Димитров

 Надявам се варненци да се оправят. Другият вариант е Ботевград.  Новата зала там е одобрена", заяви президентът на БФВолейбол  Данчо Лазаров. Организацията на европейското първенство по волейбол ще  струва на България и Италия общо между 3.5 и 3.7 милиона евро.

В "Арена Армеец" ще се играят мачовете от предварителна  група "А" на шампионата, на която водач ще бъде българският  отбор. Финалите, които ще разпределят медалите от Евро 2015 също ще се проведат в столичната зала.

Инженер Данчо Лазаров

източник: Gong.bg, Георги Димитров

Италия ще бъде водач на група "В", а мачовете ще се играят в Милано. Двубоите от група "С" ще се проведат във Варна или  Ботевград, а първият поставен отбор е Русия. Срещите от група  "D" са насрочени за Торино. "Италия и България са две нации с опит във волейбола. Могат  да се справят с организацията на големи първенства и да  промотират играта. Пожелавам си успешно сътрудничество.

Инженер Данчо Лазаров

източник: Gong.bg, Георги Димитров

 От БФВ поясниха още, че около 60% от бюджета на шампионата трябва да е  покрит от България, защото именно тук ще се състоят финалите и  конгресът на Европейската конфедерация.

15 ноевмри е краен срок за  Варна да докаже, че може да приеме успешно първенството,обяви Данчо  Лазаров, който допълни, че резервната опция – залата в Ботевград е  одобрена от ЦЕВ и може да се използва.

Италия също промени първоначалния вариант за мачове в Сицилия – Месина  и Катания и ще играе в Торино и Милано. В началото на януари ще бъде  пусната в експлоатация чисто нова зала. Вицепрезидентът на европейската волейболна конфедерация Александър  Боричич от Сърбия изрази увереност, че България и Италия ще се справят  перфектно с организацията на Евроволей 2015.

„ За мен е изключително  удоволствие да работя с федерациите на България и Италия, които имат  изключителен опит в организирането на събития и са две важни държави  за Европейския волейбол. Сигурен съм, че те ще са перфектни в  организацията, но за нас не е важно само да имаме перфектно  състезание, но и да напълним залите и да промотираме волейбола в цяла  Европа“, каза Боричич, който е от авторите на идеята за тази съвместна  кандидатура. ./БТА