Българският национален отбор по волейбол записа забележителен обрат срещу Франция. Тимът ни обърна петлите от 0:2 до 3:2 (18:25, 23:25, 25:21, 25:23, 15:11) гейма в шестия си мач от Лигата на нациите.

Състезателите на Силвано Пранди направиха немислимото след показаното в първите два гейма. В началото на срещата изглеждаше така, сякаш отборът ни няма никакви защитни сили срещу „петлите”, което обаче се оказа измамно. Отборът ни показа дух и характер, за да спечели втори мач от кампанията.

България прекъсна серия от 5 поредни загуби от Франция на големи спортни форуми, като в последните 3 не беше печелил нито гейм. Днес след първата част тимът ни подобри представянето си на блок, което доведе не само до гейм, но и до спечелен мач срещу „петлите”.

Безспорен факт е, че и тимът на Франция не блестеше много, още повече, че отборът на Лоран Тили не беше в оптималния си състав.

„Трикольорите” от своя страна бяха без Тодор Скримов, който получи контузия вчера. За сметка на това много силен двубой изнесе Розалин Пенчев.  

До този момент тимът ни не се представяше много убедително в надпреварата. След победата на старта, „трикольорите” инкасираха четири поредни поражения. В Нинбо, втората седмица от турнира, възпитаниците на Силвано Пранди претърпяха загуба първо от домакините – Китай (0:3 гейма), а вчера и от Полша (1:3 гейма). В крайна сметка, в третия си мач в китайския град, волейболистите ни записаха победа. 

От 15 до 17 юни България е домакин на предстоящия турнир във Варна, където съперници на "лъвовете" ще бъдат Австралия, Япония и Италия.

През първите две части в играта на отбора на Силвано Пранди липсваше играта на блок, а пласираните удари падаха на земята, без да можем да противодействаме и на атаката на съперника. Прекалено много грешки бяха допуснати и при изпълнение на начален удар. В този елемент на играта и Франция отстъпваше.  

След успеха България заема вече 11-о място във временното класиране на Лигата на нациите с 5 точки, след 2 победи и 4 загуби, докато Франция е на втората позиция, непосредствено след Бразилия, който е единственият непобеден отбор до този момент.

В първата част французите имаха пълно превъзходство и закономерно поведоха в резултата след 25:21. Вторият гейм приключи при 25:23 и отново беше в полза на Франция, но в нея българският тим значително подобри играта си в защита.

Обратът започна в третата част, когато представянето на България в атака също беше на по-високо ниво. Срещата стигна до тайбрек след 25:21 и 25:23 в полза на "трикольорите".

Те имаха преднина от 8:5 в средата на петия гейм, в който Франция допусна множество грешки при начален удар. Стигна се до 15:11 в полза на българите, които показаха силна игра на блок.

Най-резултатен за българския отбор стана Розалин Пенчев с 15 точки, а Светослав Гоцев добави още 8 точки за втория успех в турнира през сезона.

Жан Патри се отличи с 13 точки за състава на Франция.

България - Франция 3:2 (18:25, 23:25, 25:21, 25:23, 15:11)

България: Г. Братоев, Учиков, Н.Пенчев, Р. Пенчев, Грозданов, Гоцев, Каракашев-либеро

Франция: Коре, Бойер, Тили, Карле, Бюлтор, Льо Гоф, Гребенников-либеро


Силвано Пранди

източник: LAP.bg

Развитие на мача:

Пети гейм 15:11

Решителният пети гейм започва с точка за България, а след това и 2:0. Розалин Пенчев още веднъж показа класа за 4:1. Единичният блок на Франция спря атаката на Чернокожев - 3:4. България се откъсна в резултата за 8:5, след като Красимир Георгиев спря опонента си на мрежата. Тили успя да промуши топката и да намали до 7:8. Селекционерът на Франция поиска прекъсване при 9:7 в полза на нашите волейболисти. След много добра контраатака на Гоцев, България отново повежда с 3 точки - 10:7.

Тили поиска прекъсване при 12:10 в полза на България, което даде резултат - Франция намали на една точка - 12:11. Сеганов обаче взаимодейства много добре с Гоцев, който реализира за 13:11. Единичният блок на Розалин Пенчев направи резултата 14:11. Тимът ни се възползва при първия мачбол след отлична блокада за 15:11.

 

Четвърти гейм 25:23

Четвъртата част не започна много добре за България, Франция поведе още в началото - 6:4 и 8:6.Въпреки всичко "трикольорите" се опитват да противодействат и не повзоляват разликата да стане по-голяма. Николай Пенчев изравни за 9:9. Второто техническо прекъсване дойде при 16:13 точки за Франция. След подновяването на играта Николай Пенчев игра добре в нападение, за да намали на 14:16 точки.

Волейболситите ни все пак стигнаха до равенство 17:17 и дори поведоха за първи път в този гейм за 19:18. Розалин Пенчев отново показа майсторство в атака и увеличи на 20:18. 24-годишният национал отново показа самочувствие и класа за 21:19. Сервисът на Валентин Братоев обаче отново изневерява в толкова важен момент - 22:21 за България. След атака през центъра за "трикольорите", тимът ни поведе с 24:22. Но началният удар отново се оказва ахилесова пета. В крайна сметка след двоен блок спечелихме частта с 25:23.

 

Трети гейм 25:21

Ударен старт на третия гейм. България поведе в началото на третата част след ас на Георги Сеганов за 3:0, а след това и с 4:0 и 7:3. След чидесна атака на Розалин Пенчев, България взима първото техническо прекъсване при 8:4. Авансът на "тикольорите" се покачи на 6 точки и дори принуди Лоран Тили да взима прекъсване при 10:4. Франция намали резултата, след грешки допуснати от нашия тим - 12:8.

Отлична атака на Гоцев доведе до 14:9, но след това сгреши при изпълнение на начален удар - 14:10. Българските волейболисти започнаха да се забавляват на игрището, да се радват на представянето си, а с настроението започна и резултатът да се променя - 16:11. Импулсът в играта на волейболистите започна да спада - 17:15. Играчите на Тили намалига резултата до само точка, а след това изравниха за 20:20. В ключов момент Чернокожев действа много добре на блокада, за да излезем отново напред за 22:20. България спечели третата част с 25:21 точки.

Втори гейм 23:25

Георги Сеганов и Велизар Чернокожев ще се опитат да променят развоя на срещата, това е решението на Силвано Пранди. Блокадата на България сработи срещу Бойер за 7:7. Първото техническо прекъсване обаче е в полза на Франция - 8:7. След много зрелищно разиграване, на няколко пъти блокадата ни успяваше да отрази атаките на съперника, но в крайна сметка точката отиде при "петлите" за 10:9. Чернокожев успя да отиграе добре и България повежда за първи път - 12:11 точки, а след грешка на съперника и с 13:11. Съперникът ни обаче бързо изравни за 14:14, а след това и 15:15. Двойната блокада на Франция върна инициативата в тяхното поле, "петлите" поведоха на техническата пауза за 16:15.

Французите продължиха да държат преднина от две точки разлика, а сработката при българите все още не е на ниво, което закономерно води малко по-късно до отрицателен резултат 20:22, 22:24 и 23:25.

Първи гейм 18:25

Двубоят започва равностойно в началото, точка за точка. Първото техническо прекъсване дойде при предимство от 2 точки за "петлите" - 8:6. След грешка при сервис на Алекс Грозданов авансът на Франция се увеличи до 11:8. Все пак французите също допускат грешки, а след много добра индивидуална игра на Красимир Георгиев, разликата отново е само 2 точки. В последствие тимът ни изравни за 12:12 точки. След много добра контраатака на Франция, съперникът отново поведе - 16:13 при второто техническо прекъсване.

След нападение през центъра на Бюлтор, "петлите" са с 4 точки преднина - 17:13. Тимоти Карле също с техничен удар увеличи на 19:14. 21:15 точки в полза на Франция, след като Розалин Пенчев е докоснал мрежата. Блокадата на съперника работи с пълна сила, Учиков не успя да се справи с тройната блокада на Франция, а разликата набъбна на 7 точки - 23:16. Силвано Пранди взе прекъсване в този момент. До края на частта Франция не допусна изненада и след атака през центъра на Льо Гоф се стигна до 25:18.